Åse Osvaag og Marius Karlsen representerer 200 foreldre fra barnehagene i Breivika og Medkila. De protesterer kraftig på at godt fungerende barnehager i bynære strøk må ofres for at den nye private barnehagen på Stangnes skal få nok barn når den står klar i 2017.

Folkemøte

– Vi godtar ikke at barna våre skal svi for feilberegninger i administrasjonen, og for en politisk hestehandel som førte til at en privat kommersiell barnehage, med plass til 142 barn, får klarsignal til å bygge på Stangnes. Nå må politikerne ta til fornuft, og omgjøre kontrakten med den private barnehagen. Det får ikke hjelpe at det vil koste kommunen millionbeløp. Vi kan ikke ha det slik at politikerne gang på gang skyver regningen for sine feil over på innbyggere, sier de to.

De krever at administrasjonen og politikerne innkaller til folkemøte der foreldre får si sin mening.

Søppelfylling

Karlsen og Osvaag mener det er galskap at den største barnehagen i Harstad skal ligge mellom en HRS sin søppelplass og kirkegården Fredly.

– Det er veldig spesielt å legge en barnehage på en slik plass. Jeg jobber i området, og jeg vet hvor mye søppel kråkene drar med seg ut i nabolaget. I tillegg er det ofte stank fra ressursselskapets anlegg. Det er altså her politikerne ønsker at våre barn skal tilbringe sine barneår, sier Karlsen.

Åse Osvaag er tobarnsmor, og har barnehagen i Brevika som nærmeste nabo.

– Jeg forstår ikke at politikerne gikk med på å legge den nye barnehagen til Stangnes. Det er jo i Breivik-området det er størst vekst, og her er det også størst trøkk for å få barnehageplass. I området fra Ruggevik til Medkila planlegges det 700 nye boenheter i løpet av få år. Det er opplagt at dette området trenger rikelig med barnehageplasser.

Osvaag mener det er uhørt at ungene skal svi for at politikerne har tabbet seg ut.

Barna skadelidende

– For fire år siden la politikerne ned så mange skoler at det nå er smekkfullt i alle klasserommene. Elever som tilhører en skolekrets, må gå på en annen skole på grunn av plassmangel. Nå er det de minste barna som må svi for tabber de samme politikerne gjorde. Dette godtar vi ikke. Politikerne må tenke barnets beste, og det er ikke å bli plassert i en stor barnehage på Stangnes nær en søppeltømmeplass, sier de to.

Samarbeidsutvalget for Hinnstein barnehager – Medkila og Breivika barnehager – mener nærheten til skolekretsen er viktig. Barn som for eksempel tilhører Medkila barnehage, vil senere tilhøre Medkila skole. Det gir økt stabilitet og forutsigbarhet, og mulighet for barn og voksne til å knytte sosiale relasjoner.

Vil vurdere om kontrakten kan sies opp

Leder i oppvekstutvalget Espen Ludviksen lover  en grundig behandling av barnehagesaken.

Da høringsfristen gikk ut 12. oktober, var det kommet inn en mengde innspill fra foreldrene.

Ludviksen vil nå forhøre seg med rådmannen om muligheten for å si opp kontrakten med den private barnehagen som skal bygge på Stangnes.

– En annen mulighet er å forhandle med de private om å bygge en mindre barnehage, sier Ludviksen.

Selv er han klar på at vedtaket om å si ja til den private barnehagen aldri burde vært gjort.

– Men nå er avtalen gjort, og vi må forholde oss til det. Jeg kan forstå hva politikerne tenkte den gangen. Optimismen var stor, og kurven viste at barnehagetallet vil stige i årene fremover. Så går utviklingen motsatt vei, og vi er nå i en situasjon der vi må kutte 140 barnehageplasser for å gi plass til 142 plasser i den nye, private barnehagen på Stangnes.

– Har politikerne tabbet seg ut i denne saken?

–Barnehagevedtaket ble gjort i god tro i sin tid. Jeg tror ingen av de 35 politikerne i kommunestyret følte at de gjorde noe galt. Det var grunnlaget for vedtaket som var galt: Det var basert for altfor stor optimisme og vekst i barnetallet, sier Espen Ludviksen.

Han lover at foreldrene skal bli hørt, og tar opp spørsmålet om folkemøte med ordføreren.

Kirkegård: Utsikt til kirkegården på Stangnes. Foto: Frank R. Roksøy Foto: Frank R. Roksoy
Grundig: Leder i oppvekstutvalget, Espen Ludviksen, lover at foreldrene skal bli hørt. Foto: ODD LEIF ANDREASSEN