IBESTAD: I overkant av 200 ibestadværinger og noen tilreisende møtte lørdag opp på Hamran. Det er et spørsmål om det kunne vært flere, fordi den oppsatte bussen var fullsatt, og det ryktes også om at flere måtte avvises ved bussavgangen i Hamnvik. Det er ingen tvil om at interessen var overveldende for å overvære den offisielle åpningen av den 1200 meter lange veistrekningen.

Problemstrekning

Særlig på vinterstid har strekningen over Hamran ført til store problemer, spesielt for tungtrafikken over øya. Dette minnet fylkesråd for samferdsel Ivar B. Prestbakmo (Sp) om i sin tale.

- Det var mange i landet som fikk seg en aha-opplevelse da de så den fullastede traileren hengene etter autovernet i den stupbratte fjellkanten. Det var en vekker for hvor viktig veiene er for næringslivet i distriktene, sa fylkesråden.

Stigningen på hele 12 prosent på denne smale veien, ca. fire kilometer fra fergeleiet på Sørrollnes, er nå redusert til 8,7 prosent.

Veien er utvidet til 5,5 meter (fem meter asfalt), noe som også vil bidra til økt sikkerhet og framkommelighet langs den 1 200 meter lange veistrekningen.

Bygde fergeleie

Regionvegsjef Torbjørn Naimak, fremhevet at det ikke var hver dag vegvesenet brukte så mye ressurser på en så kort strekning.

- Det hører absolutt med til sjeldenhetene at vi må bygge et nytt fergeleie for å gjennomføre veiarbeidene, sa Naimak.

Både han og Prestbakmo lovde ibestadværingene flere veifester. Det står veiprosjekter i kø på både Rolla og Andørja.

Først blir det utbedring av veien mellom Forså og Hamran. Det er også startet reguleringsarbeid for Segelstein-området.