I samarbeid med TINE arrangerer Røde Kors-frivillige over hele Norge Vennefrokoster sammen med flyktningene på landets asylmottak lørdag formiddag den 22.oktober fra elleve til ett.

- Responsen har vært over all forventning og det er utrolig gledelig at så mange ønsker å bli bedre kjent med flyktningene som bor på mottak på denne måten. Antagelig er det mange som får en ny venn på lørdag, og kanskje også en de kan ga med bøsse sammen med på søndag, sier Øistein Mjærum, markeds- og kommunikasjonsdirektør i Røde Kors.

Prosjektet hadde som mål å få med opp mot 30 mottak på å arrangere Vennskapsfrokost da de startet opp, men de var ikke forberedt på den overstrømmende positive responsen fra mottakene.

- Vi håper at disse vennefrokostene vil åpne øynene til mange for hvem som egentlig bor på asylmottakene og hvordan mange av flyktningene virkelig ønsker å komme i kontakt med den norske befolkningen, sier Mjærum.

Per i dag skal altså 84 mottak arrangere frokost førstkommende lørdag og 4500 flyktninger

på mottakene er velkommen til å være med. Om flyktningene selv ønsker, så kan de få lage måltider fra sine hjemland til arrangementet.

Rekordmange invitasjoner

Alle innbyggere i Norge er invitert via invitasjoner på 26 millioner melkekartonger som er sendt ut de siste ukene.

Mange mottak har fulle gjestelister allerede.

TINE, som har vært Røde Kors sin samarbeidspartner i mange år, håper at Vennefrokostene vil bryte ned noen av de mange sperrene som både flyktninger og nordmenn har for å ta kontakt med hverandre og bli kjent.

- Vi ønsker på denne måten å vise at veien til å bli kjent egentlig ikke er så veldig lang, bare viljen og muligheten er der. Et godt måltid kan i seg selv ofte være en døråpner for nye vennskap, sier Øystein Ulvær, som er senior merkevaresjef i TINE i en pressemelding torsdag.

Det arrangeres vennskapsfrokost i Nordreisa, Birtavarre, Målselv, Salangen, Ibestad, Skånland og Harstad.