Hun har ikke stort nok behov, er begrunnelsen i avslaget fra Kvæfjord kommune. Det til tross for at hun som forflytningshemmet har hatt slik tillatelse de siste 13 årene.

– Ikke behov

”Det skal mye til før det gis tillatelse til en passasjer, selv om vilkårene i forskriften fremstår som like for sjåfør og passasjer. Passasjerens behov kan ivaretas gjennom av- og påstigning og at fører så parkerer bilen på ordinær plass. Avslaget begrunnes derfor med at du ikke i tilstrekkelig grad har behov for parkeringslettelse”, skriver helse- og omsorgssjef Ågot Hammari i sitt avslag.

Avslaget har fått ektemannen Karl Johan ”Kalle” Evensen til å ta bunntenning.

– Min kone ble rammet av et kraftig slag for 13 år siden, og er varig handikappet. Hun trenger mye støtte, og det er stort sett jeg som hjelper henne i det daglige og som kjører henne til lege, sykehus og andre steder hun har behov for å dra. Hun kan gå noen skritt med stav, men bare hvis jeg støtter på den andre siden. Normalt bruker hun rullestol eller rullator. Kona klarer seg ikke uten ledsager, sier Evensen.

Han opplyser at kona ikke er blitt friskere, snarere tvert imot. Hun unngikk så vidt å miste foten tidligere i år, men måtte amputere en tå.

Enklere liv

– Likevel hevder kommunen at hun ikke har behov for en parkeringstillatelse som gjør livet enklere både for henne og meg, sier en frustrert Evensen.

Parkeringstillatelsen for forflytningshemmede – TT-kort – har vært en berikelse for ekteparet. Kalle Evensen, som i alle år har drevet Evensen transport, har hatt mulighet til å parkere helt inntil døra på kjøpesentre, legekontor, kino, kulturhus og andre offentlige steder.

Kalle Evensen understreker at saken ikke dreier seg om å spare penger på parkering.

Ingen skam å snu

– Det handler om at kona mi skal få verdig liv. Hun skal slippe å sitte på utstilling ute mens hun venter på at jeg finner en ledig parkeringsplass og kommer tilbake for å kjøre henne inn dit vi skal, sier Evensen.

Gerd Elise er barnefødt i Lofoten, og ekteparet har fritidsbolig der. Nå frykter Gerd Elise at hun ikke lenger kan besøke graven til foreldrene.

– Da vi hadde parkeringstillatelse kunne vi kjøre helt inn til kirkegården. Det blir fryktelig vanskelig å ta seg fram hvis vi må trille i rullestol, sier Kalle Evensen.

Ekteparet klager nå på avslaget, og saken vil så bli behandlet i formannskapet.

–Jeg håper formannskapet ser galskapen. Det er ingen skam å snu, sier Karl Johan Evensen.

– Et gode til de med størst behov

Helse- og omsorgssjef Ågot Hammari opplyser at Kvæfjord  tidligere feilaktig tildelt parkeringstillatelse for forflytningshemmede kun på bakgrunn av legeerklæring.

– Nærmere kjennskap til forskrift og retningslinjer har ført til endret praksis. Vurderingen nå gjøres på bakgrunn av både de medisinske opplysningene fra legen og parkeringsbehovet søker selv oppgir.

– Parkering for forflytningshemmede er et knapphetsgode og må derfor tildeles de med størst behov. Søkere som har rullestolheis eller rampe i bilen, samt søkere med et reelt parkeringsproblem i forbindelse med bosted, arbeid og nødvendige aktiviteter som medisinsk behandling prioriteres. Parkeringstillatelse tildeles ikke søkere som en sjelden gang har behov for tilrettelagt parkering, de som hovedsakelig har behov i forbindelse med handling og sosiale aktiviteter, og de som i hovedsak kan benytte ordinære plasser eller som har andre alternative løsninger.

– Vilkårene i forskriften fremstår som like for fører og passasjer. Det skal likevel mye til før det gis tillatelse til passasjer. Dette fordi vedkommendes behov kan ivaretas ved at sjåføren kjører passasjeren til bestemmelsesstedet og deretter parkerer på ordinær plass. Om nødvendig kan passasjeren følges helt inn til for eksempel et venteværelse, før sjåføren går ut og flytter bilen. Parkeringstillatelse tildeles derfor kun når den som transporteres ikke kan forlates alene mens bilen flyttes. Vi anser at forflytningshemmede sjåfører vil være i en vanskeligere situasjon enn passasjerer. Vi vil så langt det er mulig unngå at spesialplassene er opptatt av motorvogner med funksjonsfriske førere, påpeker Ågot Hammeri.

Ledsager: Gerd Elise Evensen er helt avhengig av ledsager. Foto: Katarzyna Swiatlon