White Guide Nordic har offentliggjort sin tredje liste over restauranter med kulinariske kvaliteter. Totalt har 64 restauranter i Norge fått innpass på listen over landets beste spisesteder.

Selv om restaurantene nå er kjent, er ikke poenggivningen klar før White Guide Nordic 2017 lanseres i Stockholm 31. oktober.

– Med guide i reiseveska kan du enkelt plukke ut spennende kulinariske stopp på din neste reise, heter det i en pressemelding.

Storkoser seg

Sigrid Rafaelsen og Kim-Håvard Larsen er inne på lista med Umami, og det for første gang.

– Det er kjempeartig. Stor stas, sier Rafaelsen. – Det understreker at det er sant som vi sjøl sier, at vi er en gourmetby og at vi har gode mattilbud i Harstad.

– Både bedrifter og private er flinke til å besøke oss. Kanskje åpner White Guide for flere tilreisende fra Norden. Det at vi har to restauranter på lista setter Harstad veldig på kartet.

Det å komme inn i White Guide betyr ikke nødvendigvis at man får prestasjonsangst på Umami.

– Man tenker jo ekstra over at vi står i guiden, men det endrer intet. Vi storkoser oss med det vi holder på med, sier Rafaelsen.

Spent på poengene

De 4 roser er med for tredje gang. Både i 2015- og 2016-utgaven av White Guide ble det god omtale av restauranten.

– Det at vi er der også i 2017 er like artig som sist. Det vi holder på med blir lagt merke til, kommenterer Trond Dahle på De 4 roser.

White Guide er anerkjent, ikke bare blant matkjennere, men også av de som driver restaurantene.

– Alle restauratører er opptatt av, og setter pris på guiden. Når det gjelder den nye guiden er vi spent på å se hvilken gradering vi får denne gang, sier Dahle, som har gode signaler på at guiden har resultert i besøk.

– Vi får bestillinger på bakgrunn av White Guide, spesielt av svensker, dansker og finner, der guiden er bedre kjent enn i Norge. Flere har også sagt i restauranten at de er på White Guide-reise. For dem er guiden deres veibok. Og det er artig, sier Trond Dahle.

To av tre

Tre restauranter i Nord-Norge er verdige en plass på lista over Nordens beste. Harstad har altså to av disse.

– Det er artig at vi er to i Harstad og at vi er to av tre i Nord-Norge, sier Sigrid Rafaelsen.

Dette poenget nevner også Trond Dahle på De 4 roser.

– Etter at De 4 roser ble lagt ned i Tromsø, har byen i nord bare én restaurant på lista.

Og å ha fått selskap av Umami i White Guide synes han er flott.

– Det er kjempeartig. Jo flere jo bedre. Det viser at Harstad har høy kvalitet på restaurantsiden.