Det finnes nemlig ikke én eneste ledig plass hos fastlegene i byen. Og heller ikke i nabokommunene.

En av dem som er rammet av legekrisen er kommunalsjef Rita Johnsen, som er ansvarlig for helse og omsorgssektoren i kommunen.

Uten lege

Hun flyttet til byen for vel ett år siden, og har ennå ikke fått fastlege.

– Det er ikke et problem for meg, men det er ikke greit at nye innbyggere står uten fastlege. Når det er så stor mangel på fastleger, betyr det at innbyggere ikke kan bytte lege inntil to ganger i året, slik loven forutsetter. Det sa kommunalsjef Rita Johnsen da helse-og omsorgsutvalget onsdag ble orientert om legesituasjonen i kommunen.

Legekrisen oppsto etter at fem fastleger i år sa opp sine avtaler om allmennpraksis. Det betyr at den eneste legen som har ledig pasientplass på sin liste, befinner seg i Bjarkøy. Så langt er det få i Harstad som drar dit for å oppsøke lege.

Et enstemmig utvalg var enig i rådmannens forslag om å gi økonomisk støtte til leger under spesialisering. Rådmannen vil opprette et stipend eller fond som skal støtte leger med kursavgift og bortfall av lønn under utdanningen. Forslaget innebærer også at det vurderes å opprette flere kommunale fastleger, hvis kommunen ikke lykkes med å rekruttere privatpraktiserende leger.

Vil ha fast jobb

Kommunalsjefen orienterte om nye retningslinjer fra sentralt hold som innebærer at legene må ha en spesialisering for å kunne kjøre legevakt.

Hun viste også til at over halvparten av legene som er under utdanning er damer.

– Vi ser en tendens til at kvinnelige leger ønsker seg en fast lønnet stilling fremfor privat praksis. I Harstad er det også slik at legene har forholdsvis få pasienter på listene sine. Dette trolig for å få tid til å gjøre alle de oppgavene som legene etter hvert er pålagt, sa Johnsen.

Frps Svein Kristian Løtveit mente det økonomiske løftet for nyutdannede leger kan bli for stort når de må kjøpe en privat praksis for 600.000 – 700.000 kroner.

– Det blir for tøft for de yngre legene, og derfor går vi inn for å støtte innføring av stipend eller fond, sa Løtveit.

Løsning: Kommunalsjef Rita Johnsen og leder av omsorgsutvalget, Kjetil Bjørkelund, er enige om å sette inn tiltak for å løse legekrisen. Foto: Katarzyna Swiatlon