I flere tiår har næringslivet og andre betalt inn penger til kommunens parkeringsfond, dersom de ikke har hatt egne plasser. Pengene er blant annet brukt til etablering av nye parkeringsplasser, samt kjøp og vedlikehold av parkeringsautomater.

Flere næringsdrivende har lurt på hvor pengene har tatt veien.

– Aldri har jeg betalt så mye for så lite. Det sier Marianne Bjerkaas (87) om pengene butikken hennes betalte til Parkeringsfondet.

55.000 kr per plass

– Butikken hadde en liten tomt der det ikke var plass til parkering. Men kommunen regnet ut at vi egentlig skulle hatt to parkeringsplasser, og krevde oss for 55.000 kroner per plass. Beløpet var da økt fra 10.000 kroner til forteller Marianne Bjerkaas.

I mange år har hun lurt på hvor det er blitt av pengene som ble betalt inn til Parkeringsfondet. Harstad Tidende har mottatt flere henvendelser fra andre næringsdrivende om saken.

– Er de brukt til andre formål? Kommunen burde uansett ha informert innbyggerne om hvor pengene har tatt veien, mener flere.

Omstridt

Frikjøpsordningen har vært omstridt, og har også vært innom rettsapparatet. I perioden 1972 til 1980 ble forretningsgårder avkrevd over tre millioner kroner til fondet. Ingen fikk byggetillatelse før de garanterte for 10.000 kroner for hver parkeringsplass de selv ikke kunne etablere.

Pengene skulle kommunen bruke til å etablere offentlige parkeringsplasser på Sama og Seljestad.

Totalt var det snakk om 300 plasser. Saken var betent og flere gårdeiere nektet å betale. De ville ha parkeringsplassene nærmere forretningen. Saken endte i Trondenes tingrett, der kommunen fikk medhold. Gårdeierne anket til lagmannsretten, som også ga kommunen medhold.

I reglene står det klart at byggearbeid ikke kan settes i gang før byggherren har betalt til parkeringsfondet. Slik er det også i dag.

Et bundet fond

- Pengene går til etablering og drift knyttet til den kommunale parkeringsordningen. Det største enkeltbeløpet på cirka 5 millioner gikk til bygging av nye parkeringsplasser i Grottebadet.

Det sier Svein Arne Johansen i Harstad kommune. I de fleste reguleringsplaner står det at alle som søker om tiltak også må etablere parkeringsplasser på eiendommen.

- Parkeringsfondet er et såkalt bundet fond. Det vil si at pengene ikke kan brukes til andre ting enn det som har med parkering å gjøre.

- Eksisterer frikjøpsordningen i dag?

- Ja, men de siste årene har det vært begrenset hvor mye penger som er innbetalt, sier Svein Arne Johansen.

Enhetsleder Rita Kristensen ved regnskapsavdelingen opplyser at saldo ved årsskifte var 1.077.965 kroner på konto ”Frikjøp for parkeringsplasser”. Året før var beløpet 1, 1 million kroner.

STØY: Parkeringsfondordningen skapte mye støy på 80- og 90-tallet.