I anledning årets refleksdag aksjonerte Statens Vegvesen tirsdag kveld på Evenskjer mottak for å vise asylsøkerne viktigheten med å bruke refleks i mørket.

Trafikksikkerhetskoordinator i Statens Vegvesens vegavdeling Midtre Hålogaland, Katrine Kvanli. Foto: Statens Vegvesen

– Området har begrenset vegbelysning og for å sikre beboerne når de går til og fra Evenskjer sentrum informerer vi om hvor viktig det er med refleks. Vi viser hvor dramatisk forskjellen er, og vi deler ut reflekser til alle beboerne, forteller trafikksikkerhetskoordinator i Statens vegvesen avdeling Midtre Hålogaland, Katrine Kvanli.

Med refleks kan du selv bidra til at bilistene lettere får øye på deg. En bilist som kommer mot deg i 50 km/t, har kun to sekunder på å se deg om du ikke bruker refleks. Med refleks ser bilisten deg 8 sekunder tidligere.

Reduserer risikoen

Årets markering av refleksdagen er 20. oktober. Målet med refleksdagen er å få flere til å bruke refleks, og slik få ned antallet ulykker.

– Nasjonal tiltaksplan for trafikksikkerhet på veg har som mål at 40 posent skal bruke refleks i byer og tettsteder, og at hele 60 prosent skal bruke refleks utenfor byer og tettsteder innen 2018. I dag ligger tallene på 31 prosent, noe som viser at det enda er et godt stykke igjen før vi når disse tallene, skriver Statens vegvesen i ei pressemelding.

Statistikker viser at 40% av alle fotgjengerulykker skjer i mørket. Bruker du refleks reduserer du denne risikoen med 85%.

Saken fortsetter under videoen.

– Det står ikke på økonomien

I følge Insurance Europe brukte nordmenn i snitt 11.000kr på skadeforsikring i 2014. En refleks finner vi helt nede i 19,90kr. Codan Forsikring mener at det derfor er åpenlyst at den økonomiske investeringen ikke er årsaken til manglende refleksbruk.

– Det handler nok om at vi glemmer det, og husker det først når vi er ute og merker hvor usynlige vi er i mørket, skriver kommunikasjonssjef i Codan Forsikring, Mari Bræin Faaberg i ei pressemelding.

Faaberg foreslår at en enkel løsning er å henge en refleks på hver jakke, eller feste en magnetrefleks på alle jakkeermer, og legger til at denne investeringen er liten sammenlignet med tryggheten den gir, og man trenger ikke bruke tid og energi på å huske refleksen hver gang man går ut døren.

Trygg Trafikk har i sine årlige tellinger funnet ut at refleksbruken er høyere på landevei, der om lag halvparten har refleks på seg mot bare én av fire i sentrum og bygater. Trygg Trafikk skriver på sine nettsider at det er selvsagt viktig å bruke refleks på mørke landeveier uten gatebelysning, men at det er i bygater når fotgjengere skal krysse gaten at de fleste forgjengerulykkene skjer.