Nå kommer det Fontenehus i et av byens historiske bygg.

Mandag formiddag sørget Ola Karlsen i Harstad Skipsindustri og Kjetil Bjørkelund i Fontenehuset Harstad, for å signere en 4-årige leieavtale for det tidligere Vaktbygget ved Kaarbøverkstedet.

– Dette bygget oser av historien til Kaarbøverkstedet. Dette er et av flere bygg som Harstad Skipsindustri ønsker å verne, fortalte Karlsen, som tok oss gjennom en historisk vandring i bygget som i 2017 skal bli det andre Fontehuset i Nord-Norge.

Oppstart

– Det var i november i fjor at vi for alvor bestemte oss for å jakte på lokaler til et Fontenehus i Harstad, sier Kjetil Bjørkelund.

– Ann-Kirsti Brustad og Landsforeningen for psykisk helse har lenge jobbet for å få et Fontenehus i byen.

- Det arbeidet skjøt fart da vi fikk kommunale garantier til å fortsette arbeidet. Harstad kommune står for 25 prosent av driften av Fontenehuset, forteller Bjørkelund.

Det var tre interessenter som hadde meldt sin interesse for å leie ut lokaler til Fontehuset.

– Vi synes lokalene her i sentrum egnet seg best til vårt formål. de to etasjene her i det gamle vaktbygget vil få gode og åpne løsninger, sier Kjetil Bjørklund.

Planløsninger

Han var godt fornøyd med planløsningene som arkitekt Torunn Valberg fra A3 arkitektkontor.

– Det må bygges en heis i bygget. Det er tegnet inn et kjøkken i første etasje. Det vil gjøres noen endringer i inngangspartiet, slik at det komme en rampe for rullestolbrukere. Det må også lages en trapp i bakgården fra andre etasje som kan brukes som rømningsvei, forteller Valberg, om noen av endringene som vil bli gjort før Fontehuset overtar som leietaker.

– Dette kommer til og bli bra. Jeg gleder meg til åpningen, sier Tonje Skjalmar, som er styremedlem i Fontenehuset.

– Vi er godt fornøyd med at Harstad Skipsindustri ruster opp bygget innvendig til vår bruk. Og vi er takknemlig for at vi kan flyttet inn i et hus der alle hvitevare til kjøkken vil være på plass fra dag 1. Det var en flott gave til oss som leietakere, sier Bjørkelund.

Historien

Bygget som nå skal bli Fontenehus ble oppført i 1914.

Det har passert 100 år og hadde en sentral rolle i veksten ved Kaarbøverkstedet.

- Her var det administrasjon og lønningskontor. Bygget skal ha hatt et eget velv i tilknytning til bygget, sier Karlsen.

Når det var lønningsdager her i eldre dager så sto det kø langt ut i Storgata.

– I kontoret ut mot slippen i andre etasje satt direktør Agnar Kaarbø. Sønn av grunnlegger Rikard Kaabø. Han var ingeniør og spilte en sentral roll til veksten ved Kaabøverkstedet fra 30-tallet OT utover. Han fikk med seg ingeniør Jørgen Falch Viken på 50-60-tallet til Kaabøverkstedet, forteller Karlsen, om to personer som var sentral i veksten ved Kaabøverkstedet.

Tidlig på 90-tallet leide Sør-Troms museum det gamle vaktbygget.

– Vi er godt fornøyd med at det nå igjen skal bli aktivitet i dette bygget. Vi går om ikke lenge i gang med renovering av bygget. Det skal etter planen stå klart for innflytting i mai-juni 2017, forteller Ola Karlsen, styreleder ved Harstad Skipsindustri.

Avtalen ble underskrevet på Verdensdagen for psykisk helse, som årlig markeres 10. oktober over hele verden.

ENIG: Styreleder for Fontehuset, Kjetil Bjørkelund, var på plass i det gamle administrasjonsbygget til Kaarbøverkstedet mandag sammen med styreleder i Harstad Skipsindustri, Ola Karlsen, for underskrivelse av leieavtale for bygget. Foran styremedlem i Fontenehuset, Tonje Skjalmar. Foto: Tore Skadal Foto: Picasa
ARKITEKT: Arkitekt Torunn Valberg ved A3 arkitektkontor Harstad viste fram plantegningene for de to etasjene i det nye Fontenehuset i Harstad. Foto: Tore Skadal Foto: Picasa
HISTORISK: Det gamle vakthuset i Verftsgata 1 blir Fontehus fra 2018. Styreleder Ola Karlsen i Harstad Skipsindustri tok oss med på en historisk reise i huset som ble oppført i 1914. Huset skal nå pusses opp, før det i 2018 blir utleid til Fontenehus-stifelsen. Foto: Tore Skadal Foto: Picasa