Konserndirektør for Hålogaland i SpareBank 1 Nord-Norge, Lasse Hagerupsen, var i forrige uke på en industrikonferanse i Narvk. Derfra delte han et av lysbildene som Kjetil Moe i Narvikregionens næringsforening brukte i et foredrag. Reaksjonene på Facebook kom umiddelbart. Ikke alle syntes det var like morsomt.

- Trist og tragisk. Er vel sikkert ment som en spøk, men gjenspeiler sikkert noen faktiske følelser også, lyder en kommentar.

- Denne typen fleip har jeg lite sans for, skriver en annen.

Bildet har versert på nett en stund, men hvem som står bak er uvisst.

- Kjære Harstadværinga

En lang rekke kommentarer fra andre som mener omtrent det samme som de overnevnte gjorde at Kjetil Moe måtte forklare bakgrunnen for bildebruken.

- Jeg ser til min fortvilelse og store forbauselse at diskusjonen har tatt av etter at Lasse la ut et bilde fra et foredrag jeg holdt i Narvik her om dagen. Først må jeg si at jeg nå har lært at jeg må vurdere å legge ned fotoforbud neste gang jeg viser dette bildet i et foredrag. For når sånt som er ment humoristisk bli tatt ut av sin sammenheng, ja da blir det ofte misforståelser, skriver Moe på Facebook.

Hensikten med å bruke bildet var nemlig det stikk motsatte av det bildet isolert viser, sier han.

- Jeg brukte nemlig bildet for å gjøre et poeng av at – om det nå var slik engang – ja, da er det ikke slik lengre.

- Litt glad i Harstad

Moe sier at han ivrer for samarbeid i regionen.

- I det konkrete foredraget fokuserte jeg riktignok mest på kommuner som ligger nærmere Narvik enn Harstad, men jeg sa høyt og tydelig at både Hålogalandsbrua, Hålogalandsveien fra Evenes mot Tjeldsundbrua og opprustingen av riksvei 83 fra Tjeldsundbrua til Harstad gjør at vi kommer enda nærmere hverandre og dermed kan samarbeide enda tettere i fremtiden.

- Så igjen til de Harstadværingan som føler seg støtt av bildet mitt. Dere har misforstått og det var ikke min hensikt å nøre opp under eventuelle gamle fordommer. Nå skal vi ikke dra det for langt, men jeg er glad i – ja i alle fall litt glad – i Harstad.

- Og hvis dere lover å ikke si det til noen Narvikværinger så skal jeg betro dere en hemmelighet; Jeg har forfedre som kom fra gamle Trondenes kommune.

Harstad Tidende tok i dag en telefon til Moe for å spørre om harstadværingene er for hårsåre.

- Nei. Ikke mer enn Narvik-væringene. Den gamle byfeiden ligger der nok noe latent, men bildebruken var egentlig for å gjøre et poeng av det motsatte. Alvorlig så mener jeg at vi har et ansvar for å omtale hverandre annerledes enn det den eldste generasjonen kanskje har gjort. For den oppvoksende slekt så må vi huske på hvordan vi snakker om hverandre, sier Moe.

- Rivaliseringen er kanskje ikke helt død

På konferansen syntes deltakerne stort sett at bildet bare var morsomt, sier Lasse Hagerupsen i SpareBank 1 Nord-Norge.

- Det ble mye latter, men det var ikke var ikke så mange fra Harstad der, så da delte jeg bildet. Det var ment humoristisk fra Kjetil Moe, men det er sikkert noen som kan se en undertone i dette. Historisk har det vært en rivalisering mellom de to byene.

- Og rivaliseringen mellom de to byene er ikke helt død?

- Det er ikke sikkert den er det. En av utfordringene er at vi ligger i to ulike fylker, sier Hagerupsen.

Han sier samarbeid må til for at man skal lykkes i regionen.

- Det er kanskje det viktigste vi må gjøre, på tvers av fylkesgrensene og byene. Det er mye vanskeligere å lykkes alene.

Er Harstadværingene for hårsåre, eller er det rett å reagere på bildet? Si din mening i kommentarfeltet eller på Harstad Tidendes side på Facebook.