Vardebrenning er en gammel tradisjon som har vært brukt til å få oppnerksomhet når fare truer. Dette var bakteppet for vardebrenningen på Ramnfløya fredag kveld. Det var medlemmer fra HV 16-203 som tok initiativ til arrangementet på Gangsåstoppen.

– Denne markeringen her er et symbol på at vernet om landet vårt er i ferd med å slå sprekker, sier Sturla Bangstad, som holdt appell ved vardebrenningen.

– Vi er bekymret for den langtidsplanen som forsvarsministeren har lagt fram.

– Når det gjelder Heimevernet er det opplagt at det vil få store konsekvenser for muligheten til å løse oppdrag på det som betegnes som objekter med sjøfront. Det vil bli særdeles utfordrende uten et sjøheimevern, som forsvarsministeren har planlagt å legge ned innen 2020.

– Ikke nok med det, men innsatsstyrkene er foreslått redusert fra 5000 til 3000.

– Det vil ikke bli det Heimevernet man kjenner fra før, sier Bangstad.

Han mener også at Heimevernet må få anledning til å øve i henhold til Heimevernsloven.

Forslagene som vedrører helikoptrene på Bardufoss og Kystjegerkommandoen var også noe Bangstad var opptatt av i sin appell.

Aksjonen «Vardebrenning 30. september/ Aldri mer 9. april» tente varder på 123 steder over hele landet. På Ramnfløya stilte 40 personer opp.

Her er Bangstad appell:

Jeg må få lov å starte med å si - kjære forsvarsvenner og takk til HV-16 om jeg ville ta og holde en appell i forbindelse med vardebrenning i dag.

Vardebrenning er en gammel tradisjon i landet vårt. Varder var en forberedt bålplass som var der for å varsle om ufred og samle våpenføre menn til vern av landet.

I dag tennes det varder over hele landet, det siste tallet vi hørte var 123 varder.

Rett mot nord håper jeg vi etterhvert kan se varden fra Sandsøya, så vi er absolutt igang her i Troms.

Vi trenner bål fordi vernet av Norge slår sprekker.

Forsvarsministeren legger opp til å redusere heimevernstyrkene fra 5000 til 3000 mann og områdestrukturen fra 42 til 35 tusen.

Som ikke det var nok har forsvarsministeren foreslått å legge ned kystjegerkommandoen på Trondenes.

Det er nok den mest fleksible og anvendelige avdelingen som Forsvaret har og kanskje har hatt.

Det er en avdeling som på kort tid kan bevege seg oppover kysten vår mot Finnmark og langt sør.

Vi har vært benyttet langs kysten vår og i Afghanistan, og de er like anvendelige til det som idag nevnes som hybride trusler.

Sammen med nedleggelsen av sjøheimevernet legges kysten vår kollåpen.

Forsvarsministeren utsetter vesentlig modernisering av Hæren og ikke minst med å fjerne helikoptre og flytte dem til Rygge.

Jeg vil betegne det som operativt uforsvarlig og moralsk meget betenkelig. Det anvises ikke noe alternativ.

Dermed så står vi her i dag og ønsker å fortelle de folkevalgte at vi er bekymret.

Det er dagsaktuelt å minne folkets tjenere - politikerne - om mangel på handlekraft og mot, som nettopp ble fremvist politikerne før andre verdenskrig.

Det er ikke for seint å lytte til folket. Jeg vil avslutte denne appellen med en beskjed til politikerne: Gjør rett - frykt intet.