– Dette var da for meget, sa Debritu Høgaas.

Foran over 800 tilhører i storsalen i Harstad kulturhus ble Harstad-kvinnen med røtter i Etiopia fredag tildelt «Innsatsprisen 2016» av Harstad Eldreråd.

– Jeg kan ikke annet enn å si takk, sier hjelpepleiere ved Harstad sykehus.

Debritus Høgaas har jobbet som hjelpepleier ved Harstad sykehus i mange år. Ved siden av hun vært tolk for etiopiere i mange å byen.

– Hun har engasjert seg sterkt for Almetu Etana Gudissa og brukt svært mye av tiden for å få henne ut av ensomheten og inn i et fellesskap, fortalte Jarle Larsen i Harstad Eldreråd.

Eldrerådet fikk inn forslag på mange gode kandidater. Men historien om Almetu Etana Gudissa og tolk/medhjelper Debritus Høgaas er en sterk historie om en ensom etiopisk kvinne som blir hjulpet ut av ensomheten her i Harstad.

– Debritu har strukket seg langt for å hjelpe etiopiske Almetu Etana Gudissa. Hun har handlet medsiner og mat til henne. Når Almetus trygd på 2.200 kroner i måneden ikke har strekt til, så har Debritu Høgaas brukt av egne midler, fortalte Jarle Larssen, om noe av bakgrunnen til at en enstemmig jury valgte nettopp Debritu Høgaas vinner av «Innsatsprisen 2016.

Almetu Etana Gudissa (68) har mange plager, er nesten blind på det ene øyet, hører dårlig, har revmatisme og astma. Etter oppslag i Harstad Tidende, og et sterkt politisk og folkelig engasjement, ble kvinnen flyttet til det gamle søsterhjemmet der Vågsfjord mottak holder til.

– De andre som bor der er flinke til å hjelpe henne og kaller henne bare mama, sa tolk og venninne Debritu Høgaas, da hun tidligere i september uttalte seg til Harstad Tidende.

PRISGITT: Debritus Høgaas har jobbet som hjelpepleier ved Harstad sykehus i mange år. Ved siden av hun vært tolk for etiopiere i mange år. Hun har engasjert seg sterkt for Almetu Etana Gudissa og brukt svært mye av tiden for å få henne ut av ensomheten og inn i et fellesskap. Fredag fikk hun «Innsatsprisen 2016» av Jarle Larssen i Harstad Eldreråd. Foto: Tore Skadal
Hjelpere: Almetu Gudissa er dypt takknemlig for at så mange vil hjelpe henne.Her sammen med Debritu Høgaas, Kjetil Bjørkelund og Per Pedersen. Foto: Frank R. Roksoy