14. oktober vil trender, entreprenørskap, nytenking og kompetanse være hovedfokus når Sør-Troms regionråd og Harstad kommune inviterer til Re:tenk 2016.

– Her samles næringsliv, politikere og andre interesserte til næringskonferansen som har Renate Nedregård som konferansier og debattleder, opplyser Sturla Bangstad, leder i Sør-Troms regionråd.

– Konferanseprogrammet tar får seg regional tenkning – hvordan kan regionen spille på lag, sier Bjørn Akselsen i Harstad kommune.

Vertskap er regionens syv ordførere.

Fokus Re:tenk

Her er det fokus på trender, puls, aktualitet. Entreprenørskap og gründervirksomhet. Nytenking og innovasjon. Kompetanse, ungdom, utdanning og rekruttering.

– Re:tenk byr på lokale og nasjonale foredragsholdere, sier Nina Dons Hansen, som er prosjektleder i Sør-Troms regionråd.

Disse er foredragsholdere:

- «Hvordan kan kultur styrke næringslivet?» ved direktør Festspillene i Nord-Norge, Maria Utsi.

- «Hvilke trener må vi forholde oss til» ved trendekspert og forfatter, Ståle Økland.

- «Brillebutikk uten lager og lokaler i seks land» ved gründer Extraoptical, Øystein Sandø.

- «Hvordan utvikle og tiltrekke kompetanse» ved daglig leder Studentsenter.no, Lars Utstøl.

- «Hvilket næringsliv trenger vi i morgen?». Ved ungdommer fra våre syv kommuner.

- «Må man følge trender for å lykkes lokalt» ved Restaurantnæringen i regionen.

– Vi har fortsatt ledige plasser på konferansen. Vi har så langt bra påmelding fra regionene rundt Harstad. Både politikere og næringsliv, sier Dons Hansen, som forteller at en har opprettet nettstedet retenk.no for konferansen.

Næringsplan

– Dette er et av flere trinn som gjøres for å lage en regional strategisk næringsplan for Sør-Troms.

- Nå er det viktig at næringsliv og engasjerte personer rundt næringsutvikling i Harstadregionen melder seg til tjeneste og deltakelse på Næringskonferansen, sier Bjørn Akselsen.

Det har allerede vært avviklet fellesmøter for Sør-Troms Ofoten. De har hatt en spørreundersøkelse. Samt at en er i gang prosjektet byregion.no. Vi er en av 37 regioner over hele landet som deltar i dette prosjektet, sier Akselsen.

– Vi har også fått kjørt en samfunnsanalyse for området av NORUT, sier Sturla Bangstad, leder i Sør-Troms regionråd.

– Den gir oss en del prognoser som er alarmerende, sier Bangstad.

Spesielt på området befolkning og hvilken sammensetning regionen vil ha i alder rundt år 2025.

Det meste alvorlige er at eldrebølgen vil gi en kommende omsorgsutfordring, Fallende omsorgsrater gir utfordringer både i form av finansiering, knapphet på arbeidskraft og innovasjonskrav, kan en lese i deler av rapporten til NORUT.