Fredag kveld blir det Vardebrenning på Gangsåstoppen. Også på Sandsøy bli det tilsvarende arrangement. Det er også planer for dette i Evenes.

Det er medlemmer fra HV 16-203 som har tatt et privat initiativ til arrangementet på Gangsåstoppen.

- Jeg så på den nasjonale siden til "Vardebrenning 30. september/ Aldri mer 9. april" at det torsdag ikke var et slikt arrangement i Harstad. Derfor hev en seg rundt og søkte tillatelse til dette torsdag, sier John Inge Hyllestad, som er med i Heimevernet og har lang fartstid fra ulike avdelinger innen Heimevernet.

Torsdag ettermiddag var det klart at over 100 varder ville bli tent rundt i Norge fredag kveld.

– Harstad brann og redning har fått inn en søknad om å tenne en varde på Gangsåstoppen ved Ramnfløya. Søknaden er godkjent. De har fått beskjed om ikke å tenne varden for nær gapahuken. I tillegg må de ha med seg slukkeutstyr, opplyser Just Børre Glomsås i Harstad brann og redning.

Varden skal etter planen tennes klokken 20.00 fredag kveld.

- Her i Harstad jobber vi fortsatt med arrangementet. Det vil blant annet bli holdt appel på toppen i morgen, sier Hyllestad.

Aksjonen "Vardebrenning 30. september/ Aldri mer 9. april" tenner varder over hele landet, for å advare befolkningen mot kutt i landforsvaret og vise de dramatiske konsekvensene av Langtidsplanen for Forsvaret: Hæren skal ikke bli mer slagkraftig med det første, og HV - Forsvarets største enhet - foreslås kuttet.Forslaget fra forsvarsbyråkratene betyr i klartekst at store deler av Sør-Norge og det meste av kyst-Norge blir uten militær tilstedeværelse. Forslaget rammer tryggheten for befolkningen, i en stadig mer ustabil og uforutsigbar verden.Vardebrenningen oppstod som et privat initiativ, som har spredd seg over store deler av landet. Så langt er det planlagt 51 varder i 44 kommuner. Blant vardevaktene finner tidligere mannskaper i Hæren, Sjøforsvaret, Luftforsvaret og Heimevernet, husmødre, lokalpolitikere, direktører og sjøfolk - blant annet. Vi representerer de velgerne som skal gjøre opp regnskap med våre politikere neste år. Vi oppfordrer derfor til å bli med oss og skape historie.Sammen skal vi lyse opp kveldshimmelen over hele Norge 30. september 2016 - fra nord til sør - for å markere en høyst rimelig og fornuftig anmodning til våre folkevalgte:- Vi vil ha en mer slagkraftig hær nå, uten forsinkende utredninger.

- Vi vil sikre et landsdekkende, fullfinansiert HV nå, som gir trygghet og beskyttelse der vi bor - fordi HV er en rimelig forsikring.

- Vi vil at samfunnet fortsatt skal være i stand til å beskytte våre viktige olje/gassanlegg og våre samfunnsviktige installasjoner på land mot terror, sabotasje og ufred.

- Vi forlanger et troverdig og balansert forsvar som fullfinansieres gjennom 2% av BNP.Vi tenner varder for å minne om det krigshelten Joachim Rønneberg sier:

- Frihet kommer ikke gratis.Bli med - slik at du kan fortelle dine barnebarn: «Jeg tente varde for frihet, fred og demokrati».

Sandsøy

- 30. September tenner vi varde på observasjonsposten på Sandsøy Fort kl. 20.00 for å støtte opp om kampanjen Aldri mer 9. april, opplyser Tom Solberg.https://www.facebook.com/vardebrenning/?ref=page_internalDet vil bli servert vafler og kaffe mens det båles. Overnatting og frokost på fortet er gratis. Rom eller telt.Lørdag etter frokost vil det bli en tur med fiskeskøyta Bjarkøyværingen i området rundt Sandsøy.Vi håper så mange som mulig kan komme å bli med og lage denne vardebrenningen til en opplevelse. Møt opp på Sandsøy Fort i løpet av dagen så blir det servert middag på fortet kl:18:00Meld interesse og antall på Mail: tom@sandsoyfort.no