Ifølge innehaver Bernhard Benjaminsen har de vært på utkikk etter større lokaler i ett års tid.

- Da det åpnet seg en mulighet for å flytte til Storgata kunne jeg ikke la den muligheten gå fra meg. Vi får nå 190 kvadratmeter, alt på ett plan, mens vi tidligere måtte opp en etasje for å utføre ulike oppgaver.

Passer inn i miljøet

– Denne gata har utvilsomt opparbeidet seg et særpreg og en egenart gjennom de mange nisjebutikkene som ligger her og som drives av svært dyktige personer.

– Jeg fant raskt ut at vi passet inn i dette miljøet da heller ikke vi er noen typisk kjedebutikk, sier Benjaminsen, som torsdag var i full sving med å pakke ut varer og innredning til nybutikken.

Blir langt mer synlig

Benjaminsen var ferdig utdannet optiker i 1991, og startet da i jobb hos Lars Holtes Optikk. Siden 2000 har han drevet Alliance Optikk i Harstad.

- Vi har på mange måter levd en litt anonym tilværelse i sentrum. Fra tid til annen har vi opplevd at kunder har ringt og lurt på hvor vi egentlig holder til. Det akter vi nå å gjøre noe med gjennom å bli langt mer synlig i bybildet.

– I tillegg til at vi får en langt større butikkflate vil vi også utvide sortimentet gjennom å tilby hørselshjelpemidler. Dette er noe som tidligere var vanlig å få hos optikere, men som mange nå har faset ut, forteller Benjaminsen som også peker på en annen viktig årsak til at han velger å flytte til Storgata.

Sliter med å forstå

– Parkeringsplasser. Og nok av dem er bud nummer èn for å lykkes. At vi ikke har hatt parkering i umiddelbar nærhet av butikken i Strandgata har utvilsomt vært et handikap for oss.

– Selv anser jeg meg som meget miljøbevisst og tilhenger av både sykkel og buss. Men jeg sliter med å forstå at noen kan forvente et levende sentrum gjennom å ekskludere biler i byen. Det er både utopisk og en illusjon å tro at sykkel og buss kan erstatte bilen.

Vil ikke tjene noen

- Vi må tross alt tenke på hvor vi bor med tanke på de klimatiske forholdene. Og så lenge store magneter og trekkplaster som XXL, Jula, Biltema og andre store kjeder baserer seg på å trekke store kundemasser fra distriktet og til byen, er det ikke til å forstå at disse ikke også skal kunne få tilgang til sentrum.

Harstad sentrum er med sine mange nisjebutikker unik i nordnorsk sammenheng. Å begrense tilgangen til disse både for byens egne innbyggere og tilreisende vil ikke tjene noen, mener optiker Bernhard Benjaminsen.

Mandag åpner Bernhard Benjaminsen nybutikken i Storgata. Foto: Andreas Isachsen