– Det er et viktig signal til norsk verftsindustri at det kommer en så stor kontrakt fra statens side. Samtidig kan vi få bygget fartøyene billigere nå enn for tre-fire år siden. Da sto prosjektene i kø, nå er det ledig kapasitet, sier Solberg til NTB.

Sammen med finansminister Siv Jensen (Frp) og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) besøkte hun torsdag Haakonsvern. Om bord på KV Andenes ble nyheten sluppet om hva Kystvakten har i vente i statsbudsjettet som kommer til uka.

De tre nye fartøyene skal erstatte Kystvaktens tre eldste, som i dag er rundt 35 år gamle. I hovedsak skal de seile i vernesonen rundt Svalbard, Barentshavet og det nordlige Norskehavet.

– De tre fartøyene Senja, Andenes og Nordkapp er helt på tampen av levetiden. At vi nå får erstattet dem, er vi kjempefornøyde med. Det er en fantastisk dag, sier kystvaktsjef Sverre Engenes til NTB.

Rundt fire år anslås det å ta fra kontraktene er signert til skipene står klare. Prisen ventes å ligge et sted mellom 1,5 og 2 milliarder kroner per skip. (©NTB)