Dette er spørsmålet HT stilte til gruppelederne i kommunestyret i sitt nylig utkomne magasin HARSTAD 68.47¤N. Da jeg tror at ikke alle leser alt, kan det kanskje være nyttig i disse «sentrumsplan tider» å repetere litt av essensen i svarene som ble gitt på spørsmålet. For øvrig anbefaler jeg alle til å lese alt som ble svart på de 7 spørsmålene. I tillegg vil jeg anbefale og lese intervjuet med byens egen utbygger- Sverre Utvåg. Måtte flere tenke og gjøre som han!

Dette svarte gruppelederne på ovenfor nevnte spørsmål:

AP v/ Kari-Anne Opdal: « Arbeide for et trivelig og levende sentrum, tilrettelegging god trafikkavvikling, universell utforming( spesielt torvet), flere bynære boliger m.m «

Frp v/ Eivind Stene: «overordnet politikk for sentrum går først og fremst ut på å være et ja-parti og vise det i praksis. Konkret betyr det at vi er positiv til initiativ fra restaurant-og utelivsbransjen om uteservering, ønsker billigere parkering og beholde gateparkering.»

Høyre v/ Marie Modal:» Å styrke sentrum og bidra til at flere-store og små-, gamle og unge bruker sentrum både i arbeid og fritid. Styrke konseptet «kyst-og havnebyen Harstad».

Venstre v/ Jan Fjellstad:  «Ønsker et grønnere sentrum med tilgang til sollys, ren luft, grøntarealer og utsyn til havet., bli fremtidsrettet og grønn by med et attraktivt og aktivt sentrum.»

SPv/ Alf Fagerheim: « Gjennom politisk planarbeid legge til rette for og skape et levende sentrum med et variert næringsliv  , et attraktivt service-og kulturtilbud, boligutvikling og bilfrie soner.»

SV v/ Johnny Kristiansen: « Vil  ha en sentrumsplan som legger til rette for et grønt sentrum hvor fotgjengere, sykelister og kollektivreisende blir tatt bedre hensyn til, flere  busser, færre biler og mer folkeliv»

KrF v/ Per Pedersen: «Sentrum har vært og skal være «Storstua» i byen/kommunen . Her må vi ha arenaer for festivaler, ikke minst som arrangør for Festspillene, knutepunkt for samferdsel, her skal finnes gode til bud på hotellovernatting, kulturopplevelser, kafeer, restauranter og butikker»

Rødt v/ Ingrid Klein Hedlund:» Ja til et levende og grønt sentrum inkludert Gammelbrygga. Sentrum må være en allmenning med variert aktivitet.»

Miljøpartiet v/ Lars Jørgen Høe:» Vil at byutviklinga i Harstad skal fremme trivsel, god helse og miljø»

Ja- hva skal man så si til dette? Hvor ligger det minste felles multiplum? Hvor er de konkrete tiltak? Det meste som sies i svarene er hva vi alle har av mening, men kan vi sentrums/ byutvikling?

Dersom jeg skulle gi mitt «terningkast» til den av politikerne som hadde «mest å fare med»- ville jeg lande på KrF og Per Pedersen. Han er i alle fall konkret, mens mye av de øvrige blir luftige ønskemål. Men hvor kan man hente kunnskaper, må man finne opp hjulet på nytt? Hvorfor ikke gå til de byer og tettsteder som har hatt suksess. Ikke minst, gå til det nyopprettede Bylivsentret  (hos Norske Arkitekters Landsforbund) og hvor lederen der er tidligere sjefsarkitekt i Drammen (i 19 år). Drammen har som kjent hatt suksess med sin byutvikling.

HT skal ha ros for sitt magasin og jeg ønsker at journalist Øivind Arvola tar neste steg og oppsøker og beskriver suksessrike eksempler.