Forretningen går så det suser. Det har den gjort siden starten for 16 år siden. Med ett unntak. Det kommer vi tilbake til.

Tid for alt

Da var lofotingen klar til å selge livsverket sitt. Hun innrømte at det hadde vært en lang prosess å komme fram til denne avgjørelsen, og at hun håpet å finne kjøpere som virkelig brenner for faget. Det fant hun aldri.

- Nå er det definitivt slutt. Jeg har ikke helse til mer, sier 62-åringen som har levd med bunadssøm siden hun var ungjente. I 1977 flyttet hun fra Vestvågøy til Harstad. I 2000 startet hun enkeltpersonforetaket på Kilhus. Etter tre år flyttet hun inn i det røde huset ved Sjøkanten senter, og da det ble revet for noen måneder siden flyttet hun noen få meter over veien og inn i lokalene ved siden av dyrebutikken. Med solid utdanning innen faget, og lang erfaring, har hun på det meste driftet Bunadsstua med fem heltidsansatte, i tillegg til henne selv.

En drømmebedrift

Et raskt søk i regnskapene til Bunadsstua, avslører en bunnsolid bedrift som hele tiden har levert solide resultater. Omsetningen har økt jevnt og trutt, og nådde i 2014 vel 9 millioner. Driftsresultatet ble hele 5 millioner. Med andre ord, en drømmebedrift for de som eventuelt ville kjøpe.

I 2014 så det lyst ut. Det meldte seg kjøpere som Rønnaug hadde tro på. Hun slapp rattet, og da snur alt. Regnskapet viser at en omsetning på 9 millioner i 2014, er snudd til fattige 62.000 kroner i 2015. Driftsresultatet nærmer seg en halv million i minus. Bedriften har med andre ord stø kurs mot tingretten.

Det ser selvsagt Rønnaug, og kjøper tilbake Bunadsstua. Hun vil avslutte med stil.

- Jeg følte et ansvar og en forpliktelse, både for mine kunder og leverandører, sier hun og vil ikke prate mer om dette.

Hardt arbeid

Bunadsstua i Harstad er en av seks bedrifter i landet som er godkjent for produksjon og salg av Nordlandsbunad. Bunadssjefen er klar på at nøkkelen til suksessen er hardt arbeid og god styring.

- All fritid har gått med til søm. Men så har jeg alltid hatt en lidenskap for dette.

- Hvorfor er det vanskelig å selge en så solid bedrift?

- Det er ikke godt å si. Vi ligger godt til mellom Bodø og Tromsø. Publikum er det nok av, og folk vil gjerne ha bunader. Vi har flere som har vist interesse, men ingen vil kjøpe. Det synes jeg er trist, fordi Harstad mister en bedrift som mange ønsker seg i en by på vår størrelse. Så er det viktig å si at det har vært mange flotte år med mange flotte kunder, og det er artig å vite at så mange går rundt med bunader fra oss, sier Eilertsen.

Rettigheter og varelager er allerede solgt til Husfliden i Tromsø.

- Og nå skal du bli pensjonist på heltid?

- Vel, ikke helt. Jeg har kunnskaper om hvordan man tjener penger, hva man bør gjøre og hva man ikke bør gjøre. Jeg er allerede i gang med rådgiving, så jeg får se hvor det bærer, sier Rønnaug Eilertsen.

I disse dager arbeider en lærling med svenneprøven, en Nordlandsbunad. Når hun er ferdig, stilner summingen fra symaskinene for godt.

POPULÆR: Folk kom langveis fra for å kjøpe bunader hos Bunadsstua. Familien Endre fra Oslo var en av kundene.