Torsdag sendte Fylkesmannen i Troms brev til kommunen der de ber kommunen svare på om de har behandlet Harstad Tidende sin innsynsbegjæring etter Offentleglova §32. ”Vi viser i den forbindelse til at saken har blitt behandlet av Advokatfirmaet Finn, som etter det opplyste er et privat rettssubjekt”.

Videre skriver Fylkesmannen at klage skal framsettes av det forvaltningsorgan (kommunen) som har truffet vedtaket.

”Vi kan imidlertid ikke se at Harstad kommune har behandlet klagesaken før den ble oversendt Fylkesamannen, idet klagesaken synes å ha blitt sendt direkte fra Advokatfirmaet Finn. Tilsvarende gjelder for behandlingen av omgjøringsvedtaket av 20.9.2016”.

Vil ha begrunnelse

20, september fjernet rådmannen noe av sladdingen på dokumentene. Fylkesmannen skriver at det fortsatt er 10-12 dokumentsider som er helt eller delvis sladdet. Dette er sider som Harstad Tidende ba om innsyn i 24. juni 2016. ”Vi ønsker at kommunen konkretiserer hvilke opplysninger som fremdeles vurderes å være unntatt offentlighet, og hvilken/hvilke bestemmelse (r) de aktuelle opplysningene unntas i medhold av. I tillegg ønsker vi en begrunnelse for hvorfor bestemmelsen/bestemmelsene hjemler unntak fra innsyn”.

Rådmann Hugo Thode Hansen sier de på nytt vil gå gjennom dokumentene og se om flere opplysninger kan offentliggjøres.

– Det blir fjerde gang vi foretar en vurdering av disse dokumentene. Alle gangene har vi gjort det så raskt som mulig og innenfor de frister som gjelder, sier han.

Innenfor lovverket

Rådmannen mener de har holdt seg innenfor lovverket da de bestemte seg for å sladde store deler av innholdet i dokumentene.

– Alle innsynsvurderinger er behandlet av rådmannen. Vi har derimot fått råd av advokat Tove Julin Pettersen hos Advokatfirmaet Finn. At advokat Pettersen har bistått oss i utarbeidelsen av svarene og ekspedert disse på våre vegne er ikke er uvanlig. Advokater gjør ofte dette på vegne av sine klienter. Det betyr på ingen måte at andre enn kommunen har utøvd forvaltningsmyndighet, sier Hansen.

Han forstår at Fylkesmannen og media stiller spørsmål.

– Som øverste administrerende leder i kommunen, som er eid av alle, og som driver med saker som har allmenn interesse, må vi finne oss i at det stilles spørsmål. At Fylkesmannen stiller spørsmål og ennå ikke tatt stilling til realiteten i saken tolker jeg som om at saken ikke er opplagt, sier han.