– Vær oppmerksom, sett ned farten og ta fareskiltene på alvor, oppfordrer Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i Norges automobilforbund.

- I snitt dør femten hjortedyr hver eneste dag i møte med bil, buss eller tog. De fleste blir drept når de beveger seg mellom hvile- og beiteplass rett før soloppgang og i skumringen om ettermiddagen, sier Engebretsen.

Han understreker at varselskilt er satt opp for en grunn, nemlig at det er en reell fare for at et dyr kan komme ut i veien. Men få senker farta og skjerper oppmerksomheten når de passerer et fareskilt.

Kampanjen «Vilt på ville veier» skal bidra til bedring.

- Du setter deg selv og andre i fare når du ikke følger skiltingen. I tillegg er det ille at flere tusen hjortedyr må bøte med livet hvert eneste år, bare fordi vi skal komme to-tre minutter raskere frem til målet, mener Engebretsen.

Elgen er det største hjortedyret og er derfor den verste å kollidere med. Elgpåkjørsler får ofte store konsekvenser og kan gjøre stor skade på både bil, sjåfør og passasjer.

- Når du ser et fareskilt som viser stor elgfare, er det like viktig å se på underskiltet. Der står det hvor lang strekning du skal være ekstra påpasselig. Skulle en ulykke inntreffe, plikter du å varsle om påkjørsel av dyr - selv om du tror det er uskadd, avslutter Engebretsen.