Det kom fram under rådmannens 20 minutter lange redegjørelse til Formannskapet tirsdag.

Det var kommunestyret som ba rådmannen om å oppnevne et utvalg for å finne ut om det er et videre liv for Gammelbrygga. Hansen fortalte politikerne at det rådmannsoppnevndte utvalget egentlig var en arbeidsgruppe og da er arbeidet til gruppen unntatt innsyn.

Meningsløs

Nå får rådmannen motstand fra spesialrådgiver Nils E. Øy i Norsk Presseforbund. Han er spesialist på innsynssaker.

– Rådmannens tolkning av kommuneloven blir meningsløs. Han kan ikke endre fra utvalg til arbeidsgruppe. Initiativet er politisk og det sitter kommuneansatte i utvalget. Ekstra ille blir det hvis navneendringen gjøres for å unngå innsyn, sier Øy.

Øy viser til at kommuneloven ikke bruker ordet arbeidsgruppe.

– I kommuneloven står det komité eller utvalg. Disse skal jobbe innenfor Offentlighetsloven.

For kort tid siden valgte rådmannen å fjerne noe av sladdingen på dokumentene til Gammelbryggautvalget.

– Det at rådmannen har valgt å fjerne store deler av sladdinngen i ettertid viser nok at det har vært overforbruk av tusjpennen, sier Øy.

Interne dokumenter

Rådmannen sa følgende til politikerne: ”Utvalget er ei arbeidsgruppe og ikke et utvalg. Utvalg i kommunelovens forstand er noe helt annet enn ei arbeidsgruppe. Vi har gått veldig langt i å ha offentliggjøre opplysninger. Det normale når en slik arbeidsgruppe jobber er at alt som skjer i arbeidsgruppen blir regnet som organinterne dokumenter og at det kun er sluttrapporten som er utvalgets arbeid”.

Videre sa rådmannen:

”Det er alltid sånn at det er ulike hensyn som må veies opp mot hverandre. Det er ikke uvanlig at næringsaktører ønsker konfendensialitet om forhold de mener er av konkurranse og forretningsmessig karakter. Vi som kommune har en selvstendig plikt til å vurdere hvilke dokumenter som helt eller delvis skal unntas offentlighet. I dette tilfellet fant vi at kravene var oppfylt for en del opplysninger”.

Sluttrapport

Rådmann Hugo Thode Hansen sier til Harstad Tidende at det aldri var et utvalg i kommunelovens forstand.

– Det er kommunestyret som velger utvalg, rådmannen oppnevner arbeidsgrupper. Derfor har det aldri vært et utvalg, men ei arbeidsgruppe som normalt kun offentliggjør sluttrapporten, sier han.

– Hvis du står på at det aldri har vært et utvalg. Hvorfor valgte du å gi innsyn?

– Gruppen besto av både interne og eksterne medlemmer. Vi så at loven kunne tolkes på forskjellige måter når det gjaldt de eksterne medlemmene. For å unngå å skape strid og uenighet om et saksbehandlingsspørmål bestemte vi oss for å praktisere meroffentlighet så langt vi mente det var riktig.

Rådmannen vil komme med en mer utførlig redegjørelse under førstkommende kommunestyremøte.

Rådmann Hugo Thode Hansen valgte å offentliggjøre deler av dokumentene for Harstad Tidende for å unngå strid om innsyn i arbeidsgruppens arbeid. Foto: Arkivfoto