Dette forteller informasjonskonsulent Mariell Eriksen ved HRS i Narvik og avdelingsleder Terje Ørnsrud ved HRS Stangnes.

Frem til lørdag 29. oktober vil det være mulig å tømme avfall ved HRS sine anlegg både på Stangnes ved Djupvika utenfor Narvik. Allerede etter tre åpne lørdager i september nøler ikke Eriksen og Ørnsrud med å karakteriserer tiltaket som en stor suksess.

Alle typer avfall

– Vi har hatt om lag 100 personer innom hver av disse tre lørdagene både i Harstad og Narvik. Disse har kastet alle mulige typer avfall fra trevirke til elektriske artikler, sommermøbler, malingsbøtter, klær og sko og annet brennbart avfall.

– Vi er også fornøyd med at vi blant annet har fått inn totalt ett tonn farlig avfall i løpet av disse tre lørdagene i Harstad og Narvik.

– I tillegg har vi også fått inn noe CCA-impregnert treverk, PCB-holdige- og klorparafinholdige isoleringsglassruter. Dette er vi selvsagt kjempeglad for at blir levert inn til oss, sier de to.

Lørdag passer mange

– Totalt har vi veid inn nesten 80.000 kilo søppel, fordelt på 39,6 tonn i Harstad og 38,6 tonn i Narvik.

– Så langt tyder det på at lørdagsåpent ikke har resultert i at det tømmes mindre på mandager, da vi har åpent til klokken åtte om kvelden.

– Tilbakemeldingene vi får fra kundene som har tømt lørdager er at det passer dem best å tømme denne dagen, noe som antakelig betyr at mengden søppel som kastes øker på grunn av tilbudet om lørdagsåpent, sier de to.

Tilgjengelighet

Tidligere i år uttalte avdelingsleder for innsamling i HRS, Georg Johansen til Harstad Tidende i forbindelse med en sak om ulovlig kasting av søppel ved byens returpunkter, at de vurderte å se på ordninger som kunne gjøre det lettere for kundene å kaste avfallet ved sorteringsanleggene.

– Dette er nettopp et slik tiltak, sier Ørnsrud og Eriksen.

– Vårt mål er at folk skal bli flinkere å sortere avfallet. Da må også vi være mer tilgjengelig med kundevennlige åpningstider når avfallet skal kastes, sier de to.

Vår og høst

– Når denne prøveordningen avsluttes i slutten av oktober vil vi sette oss ned å evaluere ordningen.

– I utgangspunktet ser vi for oss at det kan være gunstig å holde lørdagsåpent en periode på våren og høsten, da det erfaringsmessig er da mange benytter anledningen til å rydd innom- og utenomhus.

–Hvorvidt dette blir en permanent ordning er det for tidlig å si noe om nå, men å utelukke det kan vi ikke, sier Eriksen og Ørnsrud som avslutter med å si at også næringskunder er velkommen til å tømme avfall på lørdager. Det de har tømt disse tre lørdagene er ikke inkludert i mengden avfall som er levert.

trevirke: Mye av det som kastes er ifølge Terje Ørnsrud trevirke. Her er han foran en haug med om lag 300 tonn som skal fraktes til Kiruna til forbrenning. Foto: Andreas Isachsen