Når temperaturen synker ute, trekker musene inn. Skogmus og husmus er de vanligste artene å få på besøk.

– Til nå har musene hatt det fint ute, de har hatt nok å spise og ikke for kaldt. Men når den første frosten legger seg, blir det vanskeligere å finne mat. Spesielt husmus er avhengig av å finne et varmt sted for vinteren, sier produktsjef Jonas Hemmingsson i Bayer Garden.

Kamp om plassen

Mens skogmus kan klare å lage reder under snøen, er husmus avhengig av å komme seg inn for å overleve vinteren.

– Særlig hytter og uthus er godt egnet som museboliger om vinteren. Der kan mus lage reder i vedstabler og andre steder hvor de har det lunt. Men de kan også lage reder inne i isolasjonen på bolighus eller andre beskyttede steder, sier han.

Har det vært museår, med stor bestand av mus, er det enda tøffere for mus å finne husly. Da blir kampen om lune reder ute i naturen større, og også skogmus vil gjøre sitt ytterste for å komme seg inn i boliger, hytter eller uthus.

I vegger og gulv

De fleste oppdager at de har mus i huset ved at de hører krafsing i vegger, gulv eller på loftet. Ofte finner man muselort eller man ser dem pile over gulvet.

– Om høsten har vi stor pågang fra folk som ønsker å få tettet huset for mus. De har gjerne hatt mus i huset flere ganger, og så ønsker de å sette en endelig stopper for det, sier biolog og skadedyrekspert Stein Norstein i Anticimex.

Det vanligste stedet mus kommer seg inn, er i overgangen mellom grunnmur og trepanel. Men det finnes måter å tette huset for mus på.

– Man kan bruke en egnet netting, byggeskum eller silikon. Eller man kan feste musebånd eller børster i sprekker under dører. Likevel er det vanskelig å garantere at huset blir musefritt, sier Norstein.