Mot Fremskrittspartiets to stemmer vedtok formannskapet mandag å støtte rådmannens tilrådning om å gjennomføre en restrukturering av Visit Harstad AS for å tilføre selskapet et vekstkraftig økonomisk fundament og mulighet for langsiktig satsing på lønnsomme forretningsområder.

70 aksjonærer

Det innebærer blant annet at kommunestyret gir rådmannen fullmakt til å benytte inntil 200.000 kroner til overtakelse av aksjer som i dag tilhører nærmere 70 større og mindre aksjonærer.

Dette under forutsetning av at Harstad kommune tilegner seg en eierandel som overstiger 90%. I tillegg går kommunen inn med inntil en million kroner i en emisjon pluss at man yter Visit Harstad et aksjonærlån på inntil en million kroner.

Selvfinansierende

Daglig leder Jan Erik Kristoffersen i Visit Harstad innrømmer at selskapet til tider har hatt likviditetsutfordringer, og at det har vært jobbet hardt over tid for å finne løsninger som sikrer forutsigbare økonomiske rammer for bedriften.

– Kommunen har stilt en rekke krav til oss, blant annet at turistinformasjonen og vertsskapstjenester må bli selvfinansierende, i tillegg til å gjøre en tydeligere jobb for reiselivet.

– Vi må i langt større grad tilby det reiselivsnæringen i byen etterspør og er tjent med, sier Kristoffersen som legger til at denne restruktureringen var svært viktig å få på plass.

– Uten den er jeg redd det kunne blitt kroken på døra for Visit Harstad. Nå er alle steiner snudd, og forhåpentlig blir dette siste gang selskapet må be om hjelp fra største eier, sier han.

To ganger tidligere

Arbeiderpartiets Kari- Anne Opsal roste administrasjonen for jobben de hadde gjort sammen med selskapet for å finne løsninger for en bærekraftig og lønnsom drift i fremtiden.

– Reiselivsnæringen går så det griner i landsdelen. Å ha et reiselivsselskap som Visit Harstad er derfor viktigere enn noen gang. Selv om jeg har vært med to ganger tidligere og gitt redningspakker til selskapet tyder det denne gang på at man har gjort en langt grundigere jobb med tanke på analyser og krav til selskapets driftsform i fremtiden.

– Når Harstad kommunen nå nok en gang stiller opp håper jeg det kan bidra til at også andre innen reiselivsnæringen ser verdien av å ha et destinasjonsselskap i byen, sa Opsal.

Spekulativ drift

Noe Fremskrittspartiets Kristian Eilertsen ikke sa seg enig i.

– Vi kan ikke støtte dette forslaget. Det er ikke en kommunal oppgave å drive en spekulativ kommersiell virksomhet som dette. Dette må næringslivet selv ta seg av. Derfor ber vi heller rådmannen starte en prosess for å avhende Harstad kommunes aksjer i selskapet, sa Eilertsen. Hans forslag fikk kun Frps to stemmer.

Sikkerhet: Kari-Anne Opsal roste administrasjonen og ville gi turistkontoret forutsigbarhet og sikkerhet. Foto: Arkivfoto
Uenig: Kristian Eilertsen mener det ikke er en kommunal oppgave å drive turistkontor. Foto: Ivar Hjelvik