Kommunalsjef Rita Johnsen karakteriserer situasjonen som utfordrende og uavklart. Leder i omsorgsutvalget, Kjetil Bjørkelund, mener det er alvorlig at kommunen har for få plasser til de som trenger det.

– Vi må gjøre det vi kan for å finne nye plasser. Muligens må vi leie sykehjemsplasser i andre kommuner, eller vi må ta i bruk nedlagte plasser, sier Bjørkelund.

– Flertallet i kommunestyret vedtok å legge ned flere titalls sykehjemsplasser for få år siden. Kan man i ettertid si at dette var lite fornuftig?

– Vi la ned sykehjemsplasser for å spare penger. Hadde vi hatt bedre økonomi, ville vi ikke lagt dem ned, sier Bjørkelund.

Ifølge kommunalsjef Rita Johnsen venter ni av de 18 hjelpetrengende på langtidsplass i sykehjem, mens de øvrige trenger et tilbud i bolig med heldøgns omsorg.

– Alle de 18 får et alternativt tilbud, enten på rehabiliteringsavdelingen på Helsehuset eller i form av utvidet hjelp i hjemmene, sier Johnsen.

Lever lenger

En høyst uoffisiell sjekk i databasen over antall døsfall i institusjonene i en firemåneders-periode i 2014-2015, sammenlignet med samme periode i 2015-2016, viser at det var færre dødsfall siste periode. Det kan være noe av forklaringen på at flere står på venteliste for å få langtidsplass.

– Det er en kjensgjerning at folk lever lengre i Norge i dag. Vi jobber med å skape mer trivsel i sykehjemmene for å fylle hverdagen til våre beboere med flere aktiviteter, og forhåpentligvis lykkes vi. Om det har innflytelse på hvor lenge vi lever, vil jeg ikke spekulere i, sier Johnsen.

– Hva gjøres for å løse den akutte mangelen på omsorgs- og sykehjemsplasser?

– Administrasjonen vil snart legge fram boligpolitisk handlingsplan der vi kommer med forslag om hva som bør gjøres. Dette skal vi presentere for politikerne, før vi går ut i avisen med det, sier Johnsen.

Kommunen hasteopprettet åtte nye sykehjemsplasser i Olavsgården i sommer. Det skjedde etter at UNN-direktøren slo alarm om at svært mange utskrivningsklare pasienter ble liggende på sykehuset – pasienter som tilhørte Tromsø, Harstad og Lenvik kommuner. Johnsen vil ikke si om det er aktuelt å gjenåpne andre nedlagte plasser.

– Det må fortløpende vurderes. Til syvende og sist er det opp til politikerne å avgjøre, sier hun.

Må ta ansvar selv

I boligpolitisk handlingsplan vil det bli mer konkretisert hvordan kommunen kan håndtere den forventede eldrebølgen. Johnsen mener vi som morgendagens eldre sannsynligvis må ta et større ansvar selv.

– Det kan vi for eksempel gjøre gjennom å tilrettelegge bosituasjonen slik at vi kan møte alderdommen på en god måte. For å klare det kan det være aktuelt å utstyre egen bolig med velferedsteknologi. Jeg tror de fleste av oss helst ikke vil på sykehjem. Vi vil bo hjemme så lenge vi kan. Jeg tror nok vi må ta innover oss at vi i fremtiden kanskje må bidra mer økonomisk for å få på plass det vi trenger for en god alderdom, sier Rita Johnsen.

Ifølge økonomirapport for 2. tertial ser det ut som om helse- og omsorgssektoren vil få et merforbruk på et sted mellom åtte og ti millioner i år.

Alvorlig: Leder i omsorgsutvalget Kjetil Bjørkelund Foto: Frank R. Roksoy