Det er lunsjtid i Stangneshallen der hele området er fylt av boder der det selges alle mulige slags varer og tjenester. Ved siden av håndmalte skrin er det tankefeltterapi og ved siden av en mann som leser dine hender finner du kosmetikkprodukter.

Bak det hele står Anita L. Rubach som arrangerer alternativmessa for andre året i hallen. Tidligere har hun også vært ildsjelen bak Alternativ midtsommerfestival i Folkeparken som ble gjennomført fire ganger.

- Ikke selge bare for å selge

Rubach sier at hun tror på det alternative, men legger vekt på at utstillerne skal være ærlige.

- Jeg vil ikke at utstillerne skal selge noe til folk bare for å selge. Hvis noen er syke griper de alle halmstrå. Det skal man ikke utnytte. Har du kreft går du du på det du kan. Man blir blind på hva det koster, sier hun.

Rubach mener at utstillerne skal gå hjem med gevinsten, og har ikke tenkt å tjene seg rik på å være arrangør for alternativmessa.

- Men når jeg senker prisen på bodplass, må og også utstillerne senke prisen for kundene. Jeg elsker å samle de vidunderlige sjelene som er i rommet, sier Rubach som mener at folk i Harstad er mottakelige for det alternative.

- Og da er det ekstra viktig at man er ærlig og redelig, sier hun.

- Håndtverk er også magi

Arrangementet krever mye jobb, men Rubach får også mye hjelp. 12 frivillige er på plass, samtidig får hun assistanse fra Stangneshallen. Målet er å gjøre messa til en årlig tradisjon. I salen er det ikke bare er healere, sjamaner og andre alternative behandlingsformer som er på plass. Håndtverkere har også fått plass i hallen der man kan kjøpe trearbeider, malerier, plagg av garn og så videre.

- Jeg driver ikke bare alternativt. Det er er håndtverk i tillegg og det går hånd i hånd. Det er magi i det de gjør.

På omvisning i lokalet sitter en kvinne og gråter i samtale med en av de klarsynte i salen. På andre enden står en kvinne og holder armene i været mens en annen kvinne gjør bevegelser rundt henne.

Saken blir oppdatert med flere bilder fra messen