Det er februar 2000, og 13-åringen skal være med pappa opp til hytta på fjellet, noen mil utenfor Colombias hovedstad Bogotá. Mamma Myriam og broren Javier blir igjen i familiens leilighet i Bogotá. Alle vet at den beryktede geriljaen holder til oppe i fjellene. De har møtt dem flere ganger, uten at det har skapt problemer. Denne gangen skal det bli annerledes.

Les også: Geriljaen ville bytte far og sønn

Pappa Eugenio Buaventura har kjøpt ny fin bil, og på vei opp fjellet blir han og Tatiana stoppet og kommandert ut av egen bil og inn i et større kjøretøy der det sitter flere andre som også er kidnappet. Blant annet en gravid kvinne og hennes mann. Ferden fortsetter opp i fjellene. Etter mange mils kjøring, blir alle kommandert ut. Deretter må de gå i flere timer. Så starter dramaet.

Forbereder bryllup

CARTAGENA: September 2016. Dagen nærmer seg ettermiddag i Cartagena, Colombias femte største by, klemt opp i det nordvestlige hjørnet av dette landet med 47 millioner innbyggere. Vel 1 million av dem bor her i provinshovedstaden. Mandag 26. september skal fredsavtalen mellom FARC-geriljaen og regjeringen undertegnes i konferansesenteret i byen.

Jeg har en avtale om å møte henne på El Barón, ett av mange vannhull innenfor bymuren her i gamlebyen. Jeg står utenfor kafeen og venter. 30 varmegrader og høy luftfuktighet gjør en nordlending litt utilpass, men dog, jeg vil heller svette enn fryse.

Den spedbygde kvinnen kommer mot meg, arm i arm med sin forlovede. Om to dager skal de gifte seg her i denne feriebyen.

Julie Tatiana Buaventura er blitt 29 år gammel. Hun foretrekker at vi kaller henne Tatiana. Mannen i hennes liv heter Mike Lima og er fra Chicago. Dit flyttet også Tatiana for noen år siden.

Forferdelig situasjon

BOGOTA: Tilbake i fjellene i Bogotá bestemmer FARC-geriljaen seg for å skille far og datter. De tar med seg pappa Eugenio og lar 13-åringen være igjen i bilen. Til høylytte protester fra pappa. Det hjelper ikke.

- Det var forferdelig. Jeg visste ikke hva som ville skje med pappa, og han visste ikke hva som ville skje med meg. Etter noen timer ble jeg og den gravide kvinnen kjørt ned fra fjellet og satt av på en busstopp. Deretter kunne jeg komme meg hjem for å fortelle hva som hadde skjedd. FARC hadde også tatt den gravide kvinnens mann, sier Tatiana og legger til:

- Han kom dessverre aldri tilbake.

Det gjorde heldigvis Eugenio, men ikke før det var gått nesten fire måneder. Da hadde geriljagruppen presset familien til å betale det de var i stand til, og etter løslatelsen av pappa Eugenio fortsatte utpressingen med påfølgende trusler om hva som ville skje dersom de ikke betalte.

- Truslene ble så alvorlige at vi bestemte oss for å forlate landet. Vi har slekt i Sverige og oppsøkte derfor den svenske ambassaden i håp om at de kunne ta imot oss. Det kunne de ikke, og henviste videre til den norske ambassaden som heldigvis innvilget opphold i Norge, smiler Tatiana.

Mørkt og kaldt

Etter noen måneder i konstant frykt for hva som kunne skje med dem, var omsider alle papirene i orden, og familien på fire kunne reise rett til Harstad. Hit kom de i januar 2001, mørkt og kaldt, uten å vite hvor lenge de måtte bo her, men trygge.

- Fra å være et barn fra en vanlig colombiansk familie, ble jeg med ett kastet ut i voksenlivet. Det føltes brutalt, og har formet meg som menneske. Men Harstad tok godt imot meg, og jeg gikk både siste del av ungdomsskolen og alle tre årene på Heggen videregående. Det er jeg takknemlig for, sier Tatiana som fortsatt har på sin Facebook-side at hun kommer fra Harstad. Opplevelsen for 16 år siden har preget henne slik at hun har vanskelig for å bo i hjemlandet.

Etter fire år i Harstad bestemmer familien Buaventura seg for å flytte tilbake til Bogotá. Ting har roet seg ned, de tidligere utpresserne er drept og geriljaen utgjør derfor ikke noen trussel. Pappa Eugenio, mamma Myriam og bror Javier bor fortsatt i Colombias hovedstad.

Men for Tatiana, endret det lange søvnløse døgnet i fangenskap livet hennes for alltid.

Og hadde det ikke vært for at hun tilfeldigvis møtte hennes nåværende mann på et kjøpesenter i Chicago, er hun klar på at hun hadde flyttet tilbake til byen ved Vågsfjorden.

- Jeg ble veldig glad i Harstad.

lykke: Pappa Eugenio (65) førte sin datter Tatiana til alters lørdag 17. september. Det skjedde utendørs, ved sjøkanten i havnebyen Cartagena helt nordvest i Colombia.
familien: Fra venstre står Tatianas mann Mike, mamma Myriam, niese Gabriella, niese Mariana, Tatiana, pappa Eugenio og bror Javier.
spesielt: Far og datter har et spesielt forhold etter at de begge ble kidnappet av FARC-geriljaen i landet i 2000.