Både Harstad Arbeiderpartis leder, Sigrid Ina Simonsen, Fremskrittspartiets lokallagsleder Eivind Stene og leder av Harstad Høyre, Einar Mustaparta lover å lytte til innspillene, men ønsker ikke på det nåværende tidspunkt å konkludere hva utfallet blir.

Grundig diskutert

– Denne konkrete saken er ikke diskutert særskilt i vår gruppe, sier Simonsen.

– Det vi derimot har diskutert er viktigheten av å lytte til de som driver næringsvirksomhet i sentrum knyttet til blant annet parkering og parkeringsplasser og tilrettelegging for myke trafikanter.

– Men at en eventuell etablering av et satellittpol vil bli grundig diskutert i Aps gruppe, er temmelig sikkert. Vi ønsker å legge til rette for et attraktivt sentrum, da er det helt naturlig å lytte til de som driver sin virksomhet her. Men å garantere utfallet av en søknad fra Vinmonopolet kan jeg ikke gi her og nå, sier Simonsen.

Bra for Harstad

– Jeg må understreke at dette ikke har vært diskutert i Høyres gruppe, men for egen del er jeg positiv til en satellittetablering under forutsetning av at avdelingen i sentrum består dersom Vinmonopolet etter hvert velger å legge ned en av avdelingene, sier Mustaparta.

– I et regionperspektiv er det bra for Harstad at det etableres et pol i Amfi Kanebogen, ikke minst sett på bakgrunn av at byen etter hvert har fått et handelsdistrikt på mellom 60.000-80.000 tusen innbyggere som skal betjenes.

– Vi har ikke fått de mange store etableringene den senere tid på grunn av at vi er 25.000 innbygger, men fordi vi ligger der vi ligger og vil fortsette å vokse i årene fremover, mener Mustaparta.

– Men så er sentrum utvilsomt i en positiv utvikling som politikerne må være med å legge til rette for. Klare meldinger til oss om krav til gode parkeringsløsninger – med muligheter for perioder med gratis parkering, er etter mitt syn langt viktigere enn å stenge døra for et satellittpol utenfor sentrum, sier Mustaparta.

Sentrum i en skvis

-Politisk er vi for at markedet skal styre dette, men saken kompliseres og blir vanskelig når flertallet av politikerne i byen har satt sentrum i en skvis med bomring og kostbar parkering, sier Stene.

– Vi ser allerede nå gjennom oppslag i media at folk velger andre handelsmønstre som følge av disse vedtakene.

– Imidlertid sier ryggmargsrefleksen min at vi ikke må stikke kjepper i hjulene for Vinmonopolet, men jeg ser åpenbart at det i dette tilfellet er både positive og negative konsekvenser ved en nyetablering utenfor sentrum. En gylden middelvei kan kanskje være at vi venter to-tre år med å si ja når vi vet mer sikkert hva Harstadpakken vil koste og hvilke konsekvenser Sentrumsplanen vil kunne få for næringslivet i sentrum, mener Stene.

Pol ikke et must

– Jeg fikk ikke noe hysterisk anfall da jeg ble kjent med sentrumsbutikkenes innspill om Polet, sier senterleder Lars Holst -Roness ved Amfi Kanebogen senter. Vi tar deres synspunkter til etterretning. Jeg undres imidlertid en smule over at det er en ønsket monopolsituasjon som kreves for at sentrum skal overleve. Jeg har registrert disse signalene tidligere og spør meg selv om dette er den offensive tilnærmingen det legges opp til knyttet til den nye konkurransesituasjonen som etter hvert oppstår, sier Holst-Roness.

Jeg stiller meg også spørsmål ved om styret i Harstadregionens Næringsforening har tatt et slikt standpunkt. Det er i så fall ikke særlig fremtidsrettet og Unektelig en smule spesielt dersom en næringsforening jobber mot nyetableringer, sier Holst-Roness retorisk.

– Det er selvsagt ønskelig for oss med et polutsalg, men dette er ikke et absolutt must for vår drift. Selv om vi har satt av egnede lokaler til et nytt pol vil det ikke by på problemer å leie dette ut til andre dersom Polet ikke kommer. Vi kan holde av dette lokalet til saken er avgjort.

Ikke særskilt vedtak

Styreleder Roger Moe i Harstadregionens Næringsforening sier alle innspill er diskutert i styret.

– Det er ikke gjort et særskilt vedtak i styret på at det ikke skal etableres et nytt polutsalg i Harstad. Det er noe vi ikke kan være helt bastante på. Det er imidlertid en egen sentrumsgruppe innen ressursgruppe service og varehandel som har behandlet dette innspillet og som styret har sluttet seg til, sier Moe.