Som en av de yngste i kommunestyret ser hun at det nytter å engasjere seg, og mener det har blitt fattet en rekke positive vedtak som har bedret forholdene for mange.

Hun peker spesielt på tilstanden som hun møtte da hennes daværende ett år gamle datter, Vilja Henriksen-Fosse i fjor høst skulle starte i Hamnvik barnehage.

Lekene var arvet

– Det var trist å se mangelen på utstyr. Det fantes nesten ikke lekeapparater utendørs. En felles sandkasse, noen husker -kun én på deling for de ni yngste barna- og en sklie. Avdelingen med de yngste barna hadde ikke vogner som gjorde at tre voksne kunne komme seg ut av barnehageområdet heller.

– Lite utendørs vitnet om fokus på tidlig utvikling, motorikktrening og trivsel. Innendørs var det ikke spesielt mye bedre. Mye av lekene var arvet fra barn som nå hadde vokst fra disse hjemme.

– Jeg snakket med ansatte om dette, som mente situasjonen var slik fordi kommunen ikke hadde økonomi til å gjøre investeringer, forteller Linn Katariina, og fortsetter:

Politisk spill

– Dette gjorde at jeg engasjerte meg i saken for å få en bedre hverdag for våre minste innbyggere. Men nå begynte også det politiske spillet å gjøre seg gjeldende. Ap, med støtte fra Venstre, foreslo å bevilge penger til nytt utstyr til barnehagen, og la dette fram som en del av flere andre forslag.

– Posisjonen stemte imot, dermed falt dette forslaget. Både politisk og personlig var dette et nederlag, men vi jobbet videre med saken. Når saken igjen kom opp i forbindelse med salderingen av budsjettet i juni var vi positive og godt forberedt.

– Vi ba om ordet, sammen med blant annet en representant for Andørja fellesliste og varaordfører Jim Kristiansen. Ordføreren ga ordet til varaordføreren først, som så la fram «vårt» forslag, men hadde økt bevilgningen slik at også Andørja barnehage ble inkludert i investeringene.

Fantastisk resultat

– Vi stemte selvsagt for dette og er fornøyd med at også barna våre blir verdsatt av alle politikere i kommunen vår. Selv om det politiske spillet og behovet for å markere seg gjorde seg gjeldende her, er vi glade for at vårt initiativ ble tatt på alvor.

– I ettertid ser vi at Ibestad Arbeiderpartis kamp i denne saken ga et fantastisk resultat, selv om det fremstår utad som om noen andre gjorde jobben, sier hun.

– Til tross for det politiske spillet viser denne saken hvor viktig det er at alle deler av befolkningen er representert i kommunestyret. Jeg har tross opp- og nedturer lært mye dette året, og håper langt flere yngre i kommunen velger å engasjere i fremtiden.

Selv om dette kan syntes som en liten sak, er den ikke det for de det gjelder. En må kanskje ha politikere som har barn i barnehage, en mor på sykehjem eller en ungdom som trenger møtesteder og sommerjobb for å kunne se alle våre innbyggere og slik kunne bedre velferden for alle, avslutter Linn Katariina Henriksen.

lærerikt: Linn Katariina Henriksen oppfordrer unge til å engasjere seg i politikken. - Det er svært lærerikt, mener hun. Foto: privat Foto: privat