Fiskemåsen er en såkalt rødliste-art og er fredet i hekkeperioden. I sommer fikk miljørådgiveren melding om at det foregår en storstilt fjering av reir og egg. Noen skal også ha punktert eggene for å hindre at fuglen formerer seg. Ifølge tipseren er knerting av egg fra hekkende fiskemåser noe som har skjedd over lang tid i Harstad.

Kriminalitet

Miljørådgiver Meininger Saudland har ikke vært kjent med at egg og reir blir fjernet fra hustak i byen.

– Hvis dette skjer mot fiskemåsen, så er det miljøkriminalitet, sier hun.

Harstad kommune vil i god tid før neste hekkesesong gå ut med bred informasjon til byens innbyggere.

– Vi vil blant annet fortelle at det å fjerne reir og egg av måser er forbudt, og vi vil si noe om hvordan huseiere kan unngå at fuglene bygger reir på taket, sier hun.

Det er nemlig noen forebyggende tiltak som kan iverksettes før hekkesesongen starter for å unngå at fuglene slår seg ned på hustaket.

Sett opp liner

– Det er lov å sette opp liner på taket som hindrer måkene i å lande. Disse bør være minst 30 centimeter over taket, og med cirka 50 centimeters avstand mellom linene. Det er ikke lov å dekke taket med fiskegarn og lignende fo rå hindre at fuglene setter seg fast i garnet.

Hun viser til at det også kan være en god ide å gå på taket flere ganger daglig i den perioden fuglene er i ferd med å etablere seg, og før eggleggingen starter.

Er trygg på taket

– Måsene hekker gjerne på flate tak fordi de der føler seg trygge for rovdyr. Hvis de opplever ferdsel på takene, vil taket bli et utrygt sted å være og vil dermed velge et annet sted å etablere seg. Søppel og andre matkilder som kan tiltrekke seg måser, bør også fjernes, sier miljørådgiveren.

– Har du forståelse for at folk opplever at det plagsomt med hylende måser som stuper mot deg, og som skiter ned bygningene?

– Mange oppfatter måsene som svært plagsomme i hekkeperioden. Det er mye måseskrik og avføring fra fuglene som treffer biler. Men jeg har ingen forståelse for at egg blir ulovlig fjernet fra reir. Vi bor langs kysten og det må være mulig å leve sammen, sier Meiningen Saudland.

Politiet er tipset

Ifølge Naturmangfoldloven er det forbudt å skade eller ødelegge reir og egg. Å fjerne egg fra fiskemåsen er spesielt alvorlig siden bestanden er fredet etter at den har gått kraftig tilbake de siste 20 årene.

– Hva kan man gjøre hvis måsen allerede har etablert seg på taket?

– Da må man rett og slett smøre seg med tålmodighet og avvente slutten på hekketiden. Mye av problemet med at måsen etablerer seg i byen er at her har den god tilgang på mat. Fuglen er temmelig altetende og spiser gjerne søppel, sier miljørådgiver Tyra Meininger Saudland.

Seksjonsleder Robin Mo på etterforskning ved Harstad politistasjon er ikke kjent med at det ulovlig blir fjernet egg fra fredede fugler.

– Hvis dette skjer mot en rødliste-artet fugl, vil det være miljøkriminalitet. For at politiet skal kunne gjøre noe, er vi avhengig av tips fra publikum, sier Robin Mo.

Miljørådgiveren har oversendt tipset til politiet.

FREDET: Denne fiskemåsen er fredet etter at bestanden har gått kraftig ned