STAVANGER: Han forteller om en bransje som er like vital og fremtidstenkene som den har vært i svært mange år.

- Det er givende og spennende å jobbe med operatørselskapene. Det er fullt trøkk og det er stor vilje til å finne lønnsomme felt, sier han.

Oljedirektoratet som er på flytting i Harstad gjør seg bemerket på Ons. Deres stand består av 3500 bøker med oljehistorie. Standen har en dobbeltbetydning med alle bøkene og samtidg har de siste nytt i teknologi der folk kan gå inn å lese alt som står i bøkene på ipad.

- Det er en annerledes og interessant stand som har gitt oss fin oppmerksomhet, sier han.

Velfersstaten

Jørgensens jobb er å følge opp Norne,- Johan Castberg- og Wistingfeltene. De er fagorganet til olje- og energidepartementet.

- Vår jobb er å sørge for at operatørselskapene får mest mulig ut av hvert felt slik at mest mulig penger kan føres inn i velferdsstaten, sier han.

Siden oljeproduksjonen startet tidlig på 1970-tallet har den bidratt med over 12.000 milliarder kroner til Norge. Om lag 80 prosent av overskuddet tilfaller staten, resten til selskapene.

- Så langt er om trent halvparten av olje og gass hentet opp.

Oljedirektoratet er tett på selskapene og de har klare krav som må følges.

- Ressursene skal tas opp, ikke ligge under bakken. For å klare det må vi sørge for at selskapene tenker stort nok, og har en fleksibilitet slik at de får opp mest mulig av oljen eller gassen som ligger i feltet.

500 millioner

Han forteller at de jobber tverrfaglig med geologer, ingeniører, økonomer og jurister.

- Vi har hele tiden en tett dialog med selskapene slik at vi slipper ubehagelige overraskelser. En brønn koster rundt 500 millioner kroner. Det er viktig at vi hele tiden vet hva vi gjør.

Det er olje- og energidepartementet som tilrettelegger og samordner energipolitikken. Oljedirektoratet ser til at selskapene på sokkelen opptrer i samsvar med regelverket. Oljedirektoratet har et nasjonalt ansvar for å ta imot og formidle petroleumsdata til selskap og samfunn.