- Funn under besøket til sykehuset UNNs psykiatriske avdeling er alvorlige og gir grunn til bekymring for pasientenes rettsikkerhet og ivaretakelsen av deres verdighet, sier Aage Thor Falkanger, sivilombudsmann, i en pressemelding.

Manglende prosedyrer

Besøket skjedde i april i år, og UNN var ikke varslet om nøyaktig dato. Besøket omfattet tre akuttenheter, en rus- og psykoseenhet og en sikkerhetspsykiatrisk døgnenhet med til sammen 52 sengeplasser. Nå er rapporten fra besøket klar.

Denne rapporten viser mangler i prosedyrene for registrering av pasientskader, manglende vedtak for flere tilfeller av tvangsmiddelbruk og til dels store forskjeller i bruk av tvang mellom enhetene ved avdelingen.

- Uheldig institusjonskultur

Videre skriver Sivilombudsmannen i pressemeldingen at: «Det var et gjennomgående funn at det manglet klare skriftlige rutiner for sentrale prosedyrer og at det var store forskjeller mellom seksjonene i praksiser og rutiner. Blant annet manglet det felles rutiner for akuttpostene for opplæring av nye ansatte og for gjennomføring av ettersamtaler etter bruk av tvangsmidler. Rapporten peker også på at det i deler av virksomheten syntes å ha fått vokse frem en uheldig institusjonskultur».

Sykehusledelsen er informert om funnene og anbefalingene i rapporten.