STAVANGER: Tirsdag morgen deltok han på et frokostseminar i regi av Nordnorsk Petroleumsråd.

Foran 170 nordnorske politikere og næringsaktører slo han fast at oljealderen langt fra er over.

- Senest i går fortalte regjeringen at det arbeides med en ny konsesjonsrunde. Det viser at vi har tro på denne bransjen og at det vil genere store inntekter i mange tiår, sier han.

Han minnet om at i nord er det fire felt i drift, og at Melkøya alene har solgt gass for 100 milliarder kroner.

Slaktet sauene

- I tillegg kom 23. konsesjonsrunde i vår. Nok et bevis på at regjeringen gjør sitt for å opprettholde oljeaktiviteten, sier han.

I julii var det 50 år siden den første letebrønnen ble satt i drift og Freiberg minnet om at det kun er tatt ut halvparten av oljeressursene.

- Nå er det Nord-Norge sin tur. Jeg håper nordnorske bedrifter griper sjansen og henger seg på. Selv om ringvirkningene har vært store, se til Hammerfest og Helgeland, mener jeg at mulighetene er så mye større. Men skal vi klare det må vi ha næringslivsledere som tør å satse. Se på Norlense fra Vesterålen. Allerede i 1977 slaktet de sauene på gården og bygde om fjøset til et anlegg for oljevernustyr. De er det beste beviset på at det går an, bare man tør, sier han.

Freiberg som tidligere var ordfører i Hadsel, håper og tror på at det blir satt igang konsekvensutredning for Lofoten, Vesterålen og Troms II.

- Ringvirkninger kan ikke vedtas, de kan kun komme ved bevitnelse fra politikere og hardt arbeid. Jeg sier det igjen. Lokalt næringsliv må gripe sjansen, sier han.

Må framsnakke næringen

I en pause i seminaret spør vi om hvorfor så mange har fått det inntrykket av at oljeeventyret er på hell?

- Vi har en miljøbevegelse som har vært tydelig i sitt budskap. Næringen har ikke vært flinke nok til å være på banen med faktabasert argumentasjon, sier han.

- Men oljebransjen har alle kortene på hånden. Folk flest har fått økt velstand og oljesmurt økonomi gir mange arbeiid over hele landet. Har bransjen vært for arrogant?

- Det jeg vil si er at flere må framsnakke olje- og gassnæringen. Det vil gå oss ille hvis miljøbevegelsen får viljen sin og legger ned all aktivitet i dag.

Samtidig kommer Freiberg med et spark til media, og spesialt lokalavisene i landsdelen.

- Det kunne vært flere som tok sitt samfunnsoppdag litt mer på alvor. Noen burde sjekket fakta litt bedre før de slo opp de verste skremmebildene av industrien, sier fremskrittspartipolitikeren.

Han skulle ønske flere folk deltok i debatten og ikke overlot arenaen bare til miljøbevegelsen.

- Vi trenger en mer balansert debatt, sier han.

Norlense er den eneste nordnorske bedriften som har egen stand på Ons. Daglig leder Terje Olav Hansen har med seg tre ansatte som er til stede hele uken. De forteller om stor interesse.

- Spesielt mange russere har vist interesse for vårt oljevernustyr og beredsskaps telt. Vi har levert utstyr til oljeindustrien siden 1977 og ser ingen grunn til å slutte. Nå har vi direktedialog med oljeselskapene, noe som gir oss et stort fortrinn når vi fortreller om våre produktet og nyheter, sier han.

Hansen forteller at de har 12 agenter over hele verden som leter opp nye prosjektet, og som gjør at de alltid er tidlig på ballen når det planlegges nye aktiviteter.

- Utstyret produseres i Vesterålen og sendes over hele verden. Vi er et globalt selskap i et lite samfunn, smiler han.

Harstad ikke nevnt

170 sentrale personer fra hele landsdelen var samlet i to timer under Europas største oljemesse. Innledere var ordføreren fra Hadsel, , sjefer fra Statoil, BP og Eni og daglig leder i Petro Arctic Kjell Gjæver og Karl-Eirik Schøtt-Pedersen i Norsk Olje- og gass. Ikke en eneste gang ble Harstad nevnt. Selv den nye sjefen for Drift nord i Statoil, Siri Kindem, nevnte ikke med ett ord den såkalte oljehovedstaden i nord. Hun hadde fokus på Melkøya og sukessen i Hammerfest. Ved bakeste rundbord satt harstadordfører Marianne Bremnes, rådmann Hugo Thode Hansen og oljelobbyist Jørgen Bratting. 40 minutter før seminaret var over forlot de.

Statssekretær i olje- og energidepartementet, Kjell-Børge Freiberg på frokostseminar på Ons. Foto: Odd Leif Andreassen