Harstad: Førstekommende fredag er det oppstart for «First Friday» – et fast møte den første fredagen i måneden i regi av Gründerhuset iQBEN, der idémakere, gründere og andre interesserte i Harstad kan møtes og få inspirasjon, faglig påfyll og møte andre i samme situasjon.

Grønne akseleratorer

i det første møtet blir det presentasjon av utviklingsprosjekt «Arctic Accelerator».

– Det er spesielt rettet inn mot unge gründere med forretningsideer innenfor fornybar energi, energieffektivisering og bærekraftig utnytting av naturressurser, sier rådgiver hos Kunnskapsparken Nord (KUPA), Marius Stamnes.

Han har slått seg på lag med Håvard Tømmerås, som står bak gründerhuset i Storgata og Frode Eldevik i Harstad Makers.

Fremmer skaperkraft

– Det er naturlig at arrangementer som handler om idéutvikling og gründere holdes på et sted som innbyr til kreativitet og utvikling. Vi er derfor svært glad for at Gründerhuset iQBEN i samarbeid med Harstad Makers kan stille sine lokaler til disposisjon for disse arrangementene, sier Marius Stamnes hos KUPA.

MakerSpace: Harstad fikk tidligere i år sin egen makerspace for folk med nye ideer de ønsker å teste ut.

Han mener det er bra at Gründerhuset iQBEN setter seg som mål å skape en jevnlig møteplass første fredag hver måned for å fremme entreprenørskap i regionen.

– Vi ser fram til å samarbeide med om dette arrangementet og den delen av programmet som skal foregå i Harstad.

Arktisk Akselerator

Det som bli presentert fredag er jakten på gründere og prosjekter fra hele Nord-Norge som er ledet av personer 30 år eller yngre inviteres til å presentere sine forretningsideer for et panel i oktober 2016. I forkant av panelpresentasjonen mottar deltakerne råd og veiledning i tidlig fase forretningsutvikling.

– Gründerne med de 5 beste forretningsideene tilbys et intensivt rådgivingsprogram skreddersydd til den enkeltes behov og som gjennomføres med bistand fra en mentor som har spisskompetanse på de relevante bransjene, sier Stamnes. .

Utviklingsprogrammet gjennomføres i perioden november 2016-mai 2017. Programmet avsluttes med at de 5 gründerne presenteres seg for et panel av investorer, og det mest lovende forretningskonseptet blir premiert. Programmet er et samarbeid mellom kanadiske organisasjonen Lundin Foundation og Kunnskapsparken Nord. Til å gjennomføre Arktisk Akselerator skal Kunnskapsparken bruke eget rådgiverteam og rådgivere fra Kunnskapsparken Bodø og Norinnova TTO i Tromsø.

Idol

– Håvard Tømmerås, gründer på sin hals, sier dette er som Idol for gründere.

–Har man en idé som er drivverdig og kan bli lønnsom, bør man komme på fredag og høre hva prosjektet innebærer. Alle som blir plukket opp får god rådgivning og tettere kontakt med et stort nettverk. Starten på det nettverket er førstkommende fredag, sier hna.

MakerSpace: Harstad fikk tidligere i år sin egen makerspace for folk med nye ideer de ønsker å teste ut. Foto: Øivind Arvola Foto: Oivind Arvola