I går la vi ut denne saken om rundkjøringen som ligger ved Margrethe Jørgensens vei og innslaget til tunnelen på sørsiden av Harstad ved Byskillet.

Reaksjonene har ikke uteblitt der mange er uenige i konklusjonen fra kjørelærer Jåhn Hansen Øyen om hvordan du skal kjøre gjennom rundkjøringen.

Han mener at du skal ligge til høyre når du skal ta av til høyre ned til Margrethe Jørgensens vei. Skal du rett frem, bør du ligge i venstrefeltet.

Mange er uenig

Dette er i tråd med oppmerkingen i rundkjøringen som du kan se på bildet. Mange mener imidlertid at dette blir uheldig siden rundkjøringen til slutt blir firearmet der du skal ligge til høyre når du skal rett fram.

Her er to av reaksjonene vi har plukket fra Harstad Tidendes Facebook-side som illustrerer det mange mener:

  • - Kanskje uheldig å legge opp til et slikt kjøremønster. Regner med at det blir endring når tunnelen åpner, da blir vel venstrefeltet forbeholdt tunnellbilistene? skriver Åse Henningsen

  • - Det er tåpelig at de lager en midlertidig spesialregel i ei firearmet rundkjøring for en periode, de burde vite at kjøremønster/vaner er vanskelig å endre. Det er ingen grunn til dette, skriver Frode Anker Iversen

Derfor ble det sånn

Vi tok spørsmålet til de som står bak rundkjøringen. Prosjektkoordinator i Harstadpakken, Trine-Lise Fossland, sier at det er en enkel forklaring på hvorfor de mener at man skal gjøre slik Harstad Tidende og trafikklærer Jåhn Hansen Øyen meldte i går på HT.no.

- Vi skal etter hvert transportere mye stein ut fra tunnelen. Derfor er det laget til at de som skal rett fram holder til venstre, mens tungtransporten og andre som skal til høyre tar denne kjørebanen, sier Fossland.

Hun sier at skiltingen er kvalitetssikret i Harstadpakkens planverk. Det er ikke opp til byggeleder eller entreprenør hvordan det skal se ut. Når tunnellen er ferdig blir det ny endring i skiltene der de som skal sørfra inn til byen legger seg i høyre felt.

Definert som anleggsområde

Ellers er rundkjøringen definert som anleggsområde, akkurat som rundkjøringen på Kanebogen. Folk må derfor forvente forandringer etter hvert som byggeprosessen pågår.

Også på Harstadpakkens Facebook-side er det lagt ut informasjon om den omdiskuterte rundkjøringen. Der oppsummerer de slik:

  • Vikepliktsregelen gjelder uansett – det er du som ligger innerst som har vikeplikt

  • Skal du rett frem, bruk venstrefeltet

  • Det er ikke ulovlig å legge seg i høyre felt og fortsette mot byen, men dette feltet er tiltenkt den trafikken som skal ned til industriområdet