Det er antakelig flere tiår siden det sist møtte over 100 næringsdrivende i sentrum på medlemsmøte. Flere måtte stå i Speilsalen på Quality Hotel Arcticus i går kveld for lytte til og si sin mening om høringsinnspillene som Harstadregionens Næringsforening og direktør Ole-Jonny Korsgård skal levere innen fristen onsdag.

Dette sa han om polet:

Levende og attraktivt

– Egne ressursgrupper innen salg og service og transport og logistikk har jobbet fram disse forslagene. Nå er det opp til dere å komme med ytterligere kommentarer.

– Har dere et forhold til denne planen, og er dere i så fall enig med de innspillene vi har kommet fremst til, spurte Ole-Jonny Korsgård, før han dro i gang diskusjonen om de viktigste elementene i høringsinnspillene. Vinmonopolet og veitrasé over torvet.

– På vegne av alle dere som er her i kveld og alle som driver næringsvirksomhet i sentrum, har vi en eneste viktig målsetting: Å skape et bysentrum som fremstår som levende og attraktivt, og som kan gi bærekraftig befolkningsvekst i Harstad.

Reversering vanskelig

– Funksjoner som Polet og Posten er enestående magneter og bidrar til å trekke ekstra kunder til sentrum. Det er derfor svært viktig at disse ligger lokalisert i sentrum.

– Vi kan ikke risikere handelslekkasjer fra sentrum til en ny avdeling av Polet utenfor selve bykjernen. Fra andre steder har det vist seg svært vanskelig å reversere en satellittetablering eller flytting av et polutsalg, sa Korsgård.

Lider nok allerede

– Helt enig, dette er noe av det viktigste vi kan ha fokus på i fremtiden, menet Daglig leder av Parabolflua, Hans Erik Myreng.

– Vi lider nok allerede i sentrum. Nå må vi få politikerne til å forstå at de akkurat i denne saken om Polet kan påvirke utfallet, ellers er det markedskreftene som styrer utviklingen, oppfordret Myreng.

Skal legge til rette

Senterleder Gunnar Åmodt Hansen ved Amfi Bertheuskom antakelig med den største nyheten som åpenbart gledet de fremmøtte.

– Vi har tilbudt Vinmonopolet de arealene de måtte kreve, noe sikker også andre aktører har gjort. Det skal ikke stå på oss i forhold til å legge til rette for at de kan utvide der de er i dag, hevdet Åmodt Hansen.

Langt billigere

– Vi mener også at vedtaket som ble besluttet i kommunestyret i mars om at traseen gjennom sentrum skal gå som før må gjøres om. Det mener også viktige aktører som Boreal, Harstad Taxi, Norges Lastebileierforening og NAF Harstad.

– Vår appell til politikerne er å se på denne saken på nytt, da dette alternativet viser seg å være langt billigere en de kostnadene som fremkom i kommunestyresaken. Våre fagfolk har beregnet kostnadene ved å legge vbeien overt Torvet til 4,4 millioner, inkludert 15 prosent sikkerhetsmargin. Det i seg selv burde være grunn god nok til å se på saken på nytt, mente Ole Jonny Korsgård.