Seksjonssjef Heidi Tegnander ved Harstad Tollsted vil ikke kommentere saken.

Tillitsvalgt i Nord-Norges tollforening, Ragnar Dahl, opplyser at det er satt ned en arbeidsgruppe som jobber med ulike framtidsutredninger for Tollsted Harstad.

Rekordstort beslag

– Vi tillitsvalgte jobber for at Harstad fortsatt skal opprettholde sitt tollsted med fire ansatte. Men i verste fall kan kontoret bli nedlagt, sier Dahl.

Tollsted Harstad ble landskjent for noen år siden da ansatte beslagla Norgeshistoriens største parti med syntetisk cannabis. Beslaget var på hele 1,2 kilo, noe som tilsvarer over 400.000 brukerdoser.

– De ansatte i Harstad gjør en veldig god jobb med begrensede ressurser. En by på Harstads størrelse bør absolutt ha et tollsted, sier Dahl.

Sjøveien

Harstad-kontoret har ansvar for å kontrollere trafikken over Bjørnfjell. Mye tollgods og trafikk herfra skal til Harstad. Tollstedet skal blant annet kontrollere utenlandske båter som kommer til distriktet.

– Regjeringen har veldig stort fokus på å kontrollere landeveisgrensene. Det er vel og bra, men det er minst like viktig å føre kontroll med varer og gods som kommer sjøveien. Det er et faktum at 95 prosent av varene kommer sjøveien. Det er derfor nærliggende å tro at det skjer smugling langs sjøveien, sier Dahl.

Lettere for smuglere

Tollstedet har et nært samarbeid med politiet, og skal kunne rykke ut på kort varsel.

Hvis kontoret i Harstad blir lagt ned, må tollere fra Tromsø rykke ut hvis det skulle komme tips om smugling av ett eller annet slag. Med bil vil det ta minst fire timer før de er i Harstad.

– Det er ikke tvil om at det blir enklere å være smulgere hvis kontoret legges ned, sier Ragnar Dahl.

Allerede i 2004 var sterke krefter i sving for å få lagt ned tollstedet i Harstad. Den gangen ble kontoret berget. Tillitsvalgt Ragnar Dahl håper at kontoret også denne gangen skal opprettholdes.

Foto: Harstad Tollsted