STAVANGER: I går besøkte statoiltoppen den nordnorske standen.

- Den entusiasmen og engasjementet vi møter i hele landsdelen inspirerer oss i Statoil, sier han.

En av bedriften som ønsker å komme sterkere inn i oljeeventyret er harstadbedriften Polarkonsult. De har designet skip siden 70-tallet, nå ser de på muligheten til å få mer arbeid for blant annet Statoil.

Grunder og daglig leder Sigmund Sørensen sier de i 2005 inngikk en rammeavtale på Norneskipet og ser nå på muligheten om få mer.

- Vi har 25 ingeniører som er spesialister på maritime farkoster. Det er ikke all verden stor forskjell på å konsturere skip og flytende farkoster til oljeindustrien, sier han.

Tusen mindre jobber

Sørensen fortalte Nylund at de er i Harstad og vil ha kapasitet både i gode og dårlige tider.

- Vi er lokale og nedbemanner ikke om pilene peker nedover. Derfor vil vi ha all nødvendig kompetanse tilgjengelig når den trengs, lover han.

Sørensen ser ikke for seg nødvendigvis å få de største oppdragene, for han mener det er tusen mindre oppdrag som må gjøre, og disse mener han kan gjøres i Harstad.

- Statoil er en seriøs aktør som vi kan hjelpe til å utvikle nye installasjoner til havs, sier Sørensen.

Han mener det var viktig å møte statoiltoppen ansikt til ansikt.

- Jeg føler han tok meg på alvor, sier han.

Nylund mente de kunne møtes når han kom til Harstad, noe som ble tatt godt imot.

Til Harstad Tidende sier Nylund at Arctic Race of Norway var med på å få øyne opp for han hva som finnes av muligheter i nord.

- Jeg fulgte løpet og benyttet muligheten til å besøke leverandørbedrifter i Fauske, Mo i Rana, Sandnessjøen og Bodø. Jeg ble imponert og er sikker på at nordnorske bedrifter vil bli enda viktigere for oss i framtiden, sier han.

Langt og godt liv

Han ser for seg at flere av de nordnorske aktørene vil få et langt og godt liv sammen med oljekjempen.

- Hvor mye oppdrag vi kan gi, gjenspeiles av aktiviteten på norsk sokkel, men de bedriftene jeg er blitt kjent med har så mye kompetanse at jeg er sikker på at vi kommer til å samarbeide i mange år, sier han.

Ifølge Nylund er det ingenting som tyder på mindre aktivitet langs norske kysten. Han trekker fram Johan Castberg som et felt de har veldig stor tro på.

- Vi håper å ta en beslutning om å starte opp dette feltet i slutten av 2017. I tillegg jobbes det med å planlegge nye letebrønner i Barentshavet, sier Nylund.

Marianne Bremnes, Arne Sigve Nylund i Statoil og Sigmund Sørensen i Polarkonsult. Foto: Odd Leif Andreassen