– Dette er milt sagt horribelt, sier Sps Noralf Leitring, som daglig pendler fra Grøtavær til rektorjobben på Bergseng skole.

Fylkesrådet i Troms vedtok i fjor å sette i gang et arbeid med sikte på å forenkle billetteringen på fergene og legge forholdene til rette for å gjøre selvbetjente billetteringsløsninger mer tilgengelige.

Fra 87 til 140 kroner

Nå ligger forslaget på bordet. Det innebærer at personbilletten fjernes. For å kompensere tapet på rundt 8 millioner kroner årlig, blir billettprisen økt med 60 prosent. Det betyr at en fergetur fra Stones til Grytøya vil koste rundt 140 kroner en vei. I dag koster turen 87 kroner full pris – eller 43,50 øre for dem som har Tromskort.

– Dersom trafikkøkningen fortsetter i samme takt, vil man i stigende grad oppleve kapasitetsproblemer på de mest trafikkerte fergesambandene. Derfor ønsker fylkeskommunen, med en omlegging av pris- og rabattstrukturen for fergene, å oppmuntre til større grad av samkjøring og til bruk av buss, skriver etatssjef Bjørn H. Kavli. Kommunestyret skal komme med uttalelser til nytt regulativ for fergetakster i møtet torsdag.

– Galskap

Befolkningen på øyene er i harnisk over forslaget.

– Dette er galskap og et ledd i å avfolke utkantstrøkene, sier Noralf Leitring. Han viser til at mange pendlere er nødt til å kjøre egen bil, og kollektivtrafikk er stort sett fraværende. Noen jobber nord for byen, andre skal sørover. Hvordan i himmelens navn skal vi da kunne samkjøre, spør Leitring.

Ifølge fylkesrådet vil en familie på fire få en prisreduksjon på 30 prosent ved at personbilletten fjernes.

Rådmann positiv

Rådmann Hugo Thode Hansen er positiv til de foreslåtte endringene som skal forenkle og effektivisere billetteringen og ombordkjøringen.

– Ved å fjerne personbilletteringen oppmuntres det til samkjøring og bruk av bil, noe som kan føre til bedre kapasitet på fergene. Han anbefaler derfor kommunestyret til å ta saken til orientering.

I 2015 var den samlede inntekten på de ni fergesambandene som driftes på 36,3 millioner kroner. Personbillettene utgjorde 22 prosent av inntektene.

Horribelt: Noralf Leitring synes den foreslåtte prisøkningen er horribel. Foto: Gurid Ivarhus Næss