Tiltalebeslutning mot de siktede ble tatt ut av Nordland statsadvokatembeter den 18. august 2016. De tiltalte har blitt fengslet flere ganger i saken, senest ved Trondenes tingretts kjennelse av 28. juli 2016. Den 25. august ble det satt ned begjæring om fengslingsforlengelse i Trondnes tingrett.

I brev av 22. august 2016 fra forsvarer fremgår det at tiltalte samtykker til at fengslingsspørsmålet kan avgjøres ved kontorforretning uten tiltalte eller forsvarers tilstedeværelse. Av samme brev fremgår det at en av de tiltalte begjærer seg løslatt. Retten fant det ubetenkelig og forsvarlig å avgjøre fengslingsspørsmålet uten de tiltalte eller forsvarernes tilstedeværelse.

Narkotika og kontanter

Bakgrunnen for saken er følgende: Tollvesenet oppdaget noe mistenkelig i lasten under en undersøkelse av et vogntog som kjørte av Kiel-ferga på Hjortneskaia i Oslo 13. mars i år. Seks personer ble tatt på fersken med betydelige mengder narkotika under en politiaksjon den påfølgende natten.

Èn av de seks hadde tilknytning til Harstad. Det fikk politiet til å aksjonere i Harstad, hvor de på en adresse beslagla 2,5 kilo hasj og 628.150 kroner. To menn av utenlandsk opprinnelse, henholdsvis i 20- og 30 årene, ble pågrepet av politiet.

Hovedforhandling

Retten finner at de tiltalte med skjellig grunn fortsatt kan mistenkes for en straffbar handling som kan medføre høyere straff enn fengsel i seks måneder. De to mennene er tiltalt for å ha oppbevart 2,5 kilogram harsj, og for å ha oppbevart 628.150 kroner i kontanter i en leilighet i Harstad, som var utbytte fra en straffbar handling.

I kjennelsen kommer det frem at de to kan fortsatt holdes i varetektsfengsel inntil noe annet bestemmes av påtalemyndigheten eller retten.

I dokumentet står det at retten har ved vurderingen lagt avgjørende vekt på sakens alvor, den kvalifiserte unndragelsesfaren, faren for bevisforspillelse og at hovedforhandling i saken er berammet til 4. og 5. oktober 2016 i Trondenes tingrett.