Rundt klokken 20.00 på kvelden fant Zimmer en kvinne livløs på Storelva mellom lysløypa og studentboligene. Takket være hans uvurderlige opplæring i førstehjelp, visste 24-åringen hva han skulle gjøre. Nå bønnfaller han flere om å melde seg på førstehjelpskurs.

– Det kunne vært hvem som helst som fant henne, og da hjelper det at man har vært på kurs. Jeg har selv blitt opplært i hva man skal gjøre med en dukke. Men da jeg så personen ligge i marka ble jeg kjemperedd og ropte flere ganger til personen i håp om livstegn, sier Zimmer, som ikke hadde med seg mobiltelefon på turen.

Zimmers innsats hylles blant annet av overlege Mads Gilbert, som var blant ambulansepersonellet som rykket ut til stedet.

– Han som fant den livløse hadde ikke selv mobiltelefon, men i stedet for å løpe for å finne en mobiltelefon, ropte han med sine lungers fulle kraft fra funnstedet oppe i skogen til øverste husrekke i Borgensvingen. Dette ble hørt gjennom stuevinduet av hun som ringte inn til 113. Slik startet den videre storaksjonen uten tidstap, forteller Gilbert.

Heldigvis ble Zimmers rop hørt av nabo Silje Krosby.

– Jeg lå på sofaen og så på TV da jeg hørte rop om hjelp. Jeg gikk ut og hørte «ring 113, jeg har en livløs person her». Da prøvde jeg å lokalisere hvor ropene kom fra mens jeg hadde 113 på telefonen, forteller hun.

Hjelpeorganisasjon

Selv er Zimmer med i hjelpeorganisasjonen Norske redningshunder, og det var sammen med hunden i skogen ved Storelva da han oppdaget kvinnen. Han mener det var helt tilfeldig at han fant henne i det store nettverket av stier som finnes i området.

– Da jeg så henne trodde jeg hun var død. Jeg stoppet opp og ropte til henne, men det var ingen reaksjon. Jeg løp bort, ristet på henne, men jeg ville ikke se ansiktet hennes. Det var veldig skummelt og jeg ante ikke hvor lenge hun hadde vært livløs.

Zimmer sjekket pulsen, uten å finne noen. Så måtte han vurdere om han skulle løpe ned til befolkningen for å få hjelp.

– Det var det jeg hadde mest lyst til, men jeg startet hjertekompresjon og innblåsinger. Det holdt jeg på med samtidig som jeg ropte etter hjelp. Jeg er selv småbarnsfar og jeg tror nok farsinstinktet tok overhånd. Det er jo noens datter det er snakk om, sier han.

Måtte prioritere

Hvor lang tid det tok før folk kom til har ikke Zimmer noen oversikt over.

– Jeg visste ikke om det jeg gjorde var helt nytteløst. Hun kunne vært uten oksygen lenge. Hadde jeg løpt ned til folk hadde det vært fem minutter til uten oksygen. Da ambulansen kom med hjertestarter fikk de flimmer. Hadde vi ikke startet førstehjelp hadde hjernen fått for lite oksygen. Det trenger ikke være en lege eller folk fra folkehjelpa. Det kan være hvem som helst som bidrar med det, sier Zimmer, som forteller at man ikke trenger være ekspert i førstehjelp for å kunne hjelpe.

Søvnløse netter

Han mener at om man har vært gjennom kurset kommer det tilbake til deg når du står midt i det.

– Jeg gikk rett inn i opplæringsmodus og begynte å lete etter sambandet mitt, som til vanlig henger på brystet mitt. Det var jo ikke der, men det sier bare litt om hvor viktig opplæring er, sier Zimmer, som ikke har sovet spesielt godt etter hendelsen.

– Jeg har hatt dårlig samvittighet for alle som har takket meg. Der og da vurderte jeg om jeg skulle gå etter hjelp. Jeg hadde ikke lyst til å gå bort til henne fordi jeg var redd. Fordi jeg gjorde akkurat det har hun enda en sjanse. Jeg håper jeg kan motivere folk til å gjøre en forskjell.

Alvorlig

Kvinnen er i skrivende stund innlagt på UNN.

– Ut fra de opplysningene jeg har fått fra legen, er tilstanden til kvinnen alvorlig, men stabil, forteller pressevakt ved UNN, Marit Einejord, til iTromso søndag ettermiddag.

Blant dem som var vitne til hendelsen, var Ralf Österberg.

– Til sammen var det vel rundt 14 helsepersonell til stede, så jeg er meget imponert over bemanningen, men jeg er mest imponert over studenten som fant henne, sier han.

Mads Gilbert kan ikke understreke nok viktigheten av å vite hva man skal gjøre når man havner i en slik situasjon.

– Vi er avhengige av at de som finner noen som er livløs resolutt ringer 113, og resolutt starter brystkompresjon og eventuelt munn til mun, sier han.

HYLLES: Mads Gilbert mener at mannen som kom først til den livløse kvinnen gjorde en heltemodig innsats.