Da inviterer kommunen med ordføreren i spissen for første gang til stor strandryddingsaksjon langs utvalgte strender.

”En ren fornøyelse”

- Jeg håper så mange som mulig av kommunens innbyggere vil delta i aksjonen slik at strendene i Kvæfjord kan fremstå rene og pene. Samtidig som vi på denne måten er med og reduserer miljøtrusselen mot dyrelivet og økosystemene, sier ordfører Torbjørn Larsen.

– Dagen før selve strandryddedagen, fredag 16. september, oppfordrer vi skoler og barnehager i kommunen til å ta turen til fjæra og sette fokus på miljøet og strandrydding. I Kvæfjord har vi slagordet «En ren fornøyelse», så her har vi noe og leve opp til, sier en engasjert ordfører.

Alle 7 kommunene i Sør-Troms er med, og har fått midler fra Miljødirektoratet til å få hentet og levert oppsamlet avfall.

Oppdrettsnæringen

Flere av øyene og holmene i regionen er vanskelig tilgjengelig og krever båt for å hente oppsamlet søppel til nærmeste hentested. – Det er derfor svært positivt at samtlige aktører innenfor oppdrettsnæringen i Sør-Troms ønsker å til å bidra til aksjonen ved å stille med transport.

– Det gjør at vi kan komme til på steder der vi vet det samler seg opp plast og herreløst søppel som kommer med havstrømmene, sier prosjektleder for strandryddingsaksjonen, Victoria Bakken i en presssemelding.

Vil vise at vi bryr oss

Hver kommune i prosjektet har fått meldinger om forsøplede strender og steder hvor det trengs å ryddes, og har gjort en vurdering ut fra kapasitet og hvor komplisert det er å gjennomføre aksjonene. I Kvæfjord kommune er følgende strender utvalgt:

Nupen, Elde, Gåra, Gapøy, Kveøya, Hemmestad, Austerfjorden og Gullesfjordbotn.

– Vi vil vise at vi i Kvæfjord bryr oss om lokalmiljøet ved å få flest mulig med på aksjonen, og håper på stort lokalt engasjement, sier ordfører Torbjørn Larsen.

plast: Plastbiter var det hyppigste som ble funnet under fjorårets Strandryddeaksjon. Foto: privat