Denne helga har flere observert en av Forsvarets ubåter på øvelse i Troms og Nordland. Søndag rundt klokken 13-14 var ubåten synlig fra Harstad der den seilte ikke langt fra sentrumshavna. Etter hvert kom flere seilbåter innen kort rekkevidde for ubåten.

- Vi var nok bare 100 meter unna på det nærmeste, sier en av seilerne som fikk nærkontakt med ubåten.

- Den fulgte oss ikke, men så ut til å dreie inn mot sentrum

En av dem som så ubåten fra land var Raimon Austgard som heldigvis hadde sin stjernekikkert innen rekkevidde. Med mobiltelefonen og kikkerten fikk han disse bildene av Forsvarets farkost som bare en sjelden gang ser så synlig som dette.

- Det var en av Forsvarets ubåter, og er en båt i Ulaklassen. Den er utenfor kysten ved Nordland og Troms, i forbindelse med trening. Den blir å operere i farvannet i disse områdene de kommende dagene, sa Ivar Moen fra Forsvaret da ubåten ble sett utenfor Anørja lørdag.

Sjøforsvaret har i dag seks ubåter. Ubåtene i Ulaklassen er 59 meter lang, og 5,4 meter bred. Dybden er på 4,6 meter, og ubåten veier 1040 tonn når den er på overflaten. Den kan komme opp i en hastighet på 10 knop på overflaten, og over 20 knop når den er neddykket.

Det er ikke ofte du ser ubåt utenfor Harstad. Søndag kveld lekte den sammen med seilbåter i Vågsfjorden. Foto: Raimon Austgard