Nordavinden prøvde så godt den kunne å legge en demper på det populære arrangementet, men både publikum og dugnadsgjengen sto han av.

Vanligvis har Tårstaddagan vært velsigna med sol og gode temperaturer, men i år hadde ikke arrangørene værgudene med seg.

Hektisk morgen

Speaker Birgitte Rørvik Bruun kunne fortelle om noen hektiske morratimer.

– Alt av boder var gjort klar til årets marked på Tårstad, og vi hadde selvfølgelig bardunert dem godt. Før klokka sju fikk vi beskjed om at alle bodene langs veien var blåst i grøfta. Da måtte vi mobilisere alt av mannfolk i bygda, og tre kvarter senere var de i gang med å få salgsbodene på plass. Vi bor jo i Nord-Norge og kan ikke la oss stoppe av været. Heldigvis har vi en god dugnadsånd i bygda, og vi hadde ingen problemer med å få alt på plass til åpninga.

God servering

Selv om sola glimret med sitt fravær og nordavinden blåste surt, møtte publikum opp. De hadde kledd seg godt, og etter at de hadde sjekket vareutvalget i salgsbodene, kunne de trekke inn i kaféen på bygdehuset Solbakken for å få seg en kopp varm kaffe, kaker eller rømmegrøt For mange er et besøk på Tårstaddagan obligatorisk når det nærmer seg slutten av august, men det ble neppe publikumsrekord denne gangen selv om både vareutvalg og tilbudet på aktiviteter for små og store var stort.

Sjitkrakk og andre produkter

I Gunnars snikkarbod hadde pensjonert helse- og omsorgsleder i Evenes, Gunnar Bergvik, stilt ut et bredt utvalg av snekkerprodukter.

– Jeg tok utdannelse som møbelsnekker før jeg omskolerte meg for å jobbe i helsesektoren, og da jeg ble pensjonist, var det naturlig å ta opp snekkerarbeidet. Mye av det jeg lager, er produkter som jeg får bestilling på, og etterspørselen er stor. Folk vil ha både kaketiner, vugger, kister, kjøttrullpresser, fjøler og skilt. Skjærefjøler i rogn og plankesteikfjøler i eik er veldig populære. Et av de siste produktene mine er sjitkrakken og bæsjekrakken. Sistnevnte er for barn som ikke når opp til toalettet, mens sjitkrakken er en helsekrakk som skal settes foran toalettet. Man setter beina på den for å få riktig sittestilling når man er på do. Da vil endetarmen peke rett ned, og dette kan blant annet forebygge hemorroider, forteller den tidligere helse- og omsorgslederen.