Folk reiser hele året. Selv om sommeren er over er storbyferier, sydenturer og kanskje en og annen dagstur på trappene.

I Harstad Tidende i går fortalte harstadlege Terje Erlid om uheldige nordmenns erfaringer. Stadig flere uten forsikring havner på sykehus i utlandet og må ha assistanse for å komme seg hjem. Der er Erlids Medicteam er viktig middel.

– Noen gir blaffen, andre vet ikke at forsikringen har kortvarig gyldighet og det er ikke alle kredittkort som gir gratis reiseforsikring, sa han.

Les også: Økende antall personer lar være å forsikre seg (FOR ABONNENTER)

Dekkes ikke

Dette er momenter som avdelingsleder Ingunn Sandvik og rådgiver Frank Solvang i Sparebank 1 Forsikring kjenner godt til.

– Mange tror de er forsikret gjennom jobben, fagforeningen eller via kredittkortet. Og mange unge tror de dekkes av foreldrenes forsikring, sier de.

Men det er slett ikke alltid tilfelle.

– Unge som reiser til Syden glemmer tenker sjelden på viktigheten av å ha en god nok reiseforsikring.

– Unge tenker gjerne at de skal leve evig og ikke at noe kan skje. Og skulle det skje noe på reisen, er de vant til at foreldrene ordner alt. Men har de fylt 20 år dekkes de ikke av foreldrenes forsikring.

– Mange foreldre er heller ikke klar over dette, sier Sandvik og Solvang.

Planlegg

Ifølge dem er planlegging viktig.

– Sjekk pass og at du har reiseforsikring. Skal du til Europa må du huske eurpeisk helsetrygdkort. Det gir rett til samme behandling som innbyggerne i landet du besøker får. Sjekk også dekninga på forsikringen din, varighet og at hele familien er dekket. Det holder ikke at én av foreldrene er forsikret. Risikosport dekkes ikke av ordinær reiseforsikring.

– Vær også oppmerksom på at noen forsikringer ikke dekker dagsturer. Det kreves enten flyreise eller overnatting for at slike skal gjelde.

– Og til slutt: Planlegg hvor du skal ringe når uhellet er ute, sier de.

Nyttig

Sandvik og Solvang har erfaringer med kunder som har ringt fra utlandet og bestilt reiseforsikring fordi det ble glemt i reiseforberedelsene.

– Det holder ikke å bestille forsikringen når reisen har startet. Da må man hjem og starte på nytt.

– En annen kunde hadde vært på biltur i Sverige og mente han hadde vært forsikret gjennom kredittkortet. Men siden han ikke hadde kjøpt bensin med kortet var han ikke forsikret. Det visste han ikke, men heldigvis gikk alt bra på turen, sier de.

30 prosent av alle som reiser til utlandet har ikke god nok reiseforsikring. Det overrasker Sandvik og Solvang.

– Det er mye. Man skulle tro at flere og flere ble klar over hvor viktig det er med reiseforsikring. Derfor var det så nyttig at Terje Erlid fortalte om dette i gårdagens Harstad Tidende, avslutter Ingunn Sandvik og Frank Solvang.