Trondenes tingrett har dømt den moren (35) til 1 års fengsel, seks måneder gjøres betinget med ei prøvetid på to år. Hun er også dømt til å betale 65.000 kroner i oppreisning til hver av ungene sine.

Venninnen (38) er dømt til 120 dagers fengsel, tretti dager gjøres betinget med en prøvetid på to år. Hun er dømt til å betale 35.000 kroner til hver av de tre barna i oppreisning.

35 åringen er dømt for gjentatte ganger i perioden høsten 2011 tl høsten 2014, på bopel i Harstad og/eller andre steder, slo, sparket og kastet gjenstader på sine tre barn 7 år, 9 år og 10 år. I tillegg låste hun barna inne på soverom eller i kjelleren.

Venninnen er dømt for flere ganger å ha slått barna med belte, sko og ledning.

Rettssaken gikk over tre dager og kvinnene erkjente seg ikke skyldig. Det ble ført 12 vitner.

Barnehagekonflikt

Moren til barna hevdet i retten at hun ikke hadde slått barna, slik de hevdet. Hun inntrømmet at hennes oppdragelse ikke nødvendigvis var i samsvar med den norske. Hun hevdet at hun ikke slår og akepterer ikke at noen andre gjør det. Hun fortalte at problemene startet da hun kom i konflikt med barnehagen.

Også venninnen hevdet at hun ikke hadde slått barna. Hun brukte å passe ungene annen hver dag. Hun sov over når hun hadde passet ungene og mente at moren var en god mor. Venninen forklarte at ungene gjorde som mora sa, bortsett når de skulle legge seg. Hun har ikke sett at moren har slått barna

Blir slått i ryggen

Det eldste barnet har i dommeravhør forklart at moren slår slik at han får vondt. Han sa også at moren slo de mindre søskenene. Han har videre forklart at moren slo med belte, sko eller ledning som man bruker til telefonen. Han sa også i avhøret at de må være i kjelleren når moren er sint. Også de to mindre søstrene har i dommeravhør forklart at moren slår dem på ryggen, føttene og armene. En av jentene sa at en gang gjemte hun seg i Generalhagen fordi moren var sint på henne.

Et vitne fra barnevernstjenesten forklarte at de hadde vært bekymret fra 2012. I etter tid har det kommet nye meldinger fra skole og barnehage. Barnevernstjenesten tror på barna.

Mishandling

Beredskapsmoren, styreren i barnehagen, en ansatt i Sfo, en assistent ved skolen forklarte om utrygge barn som fortalte om vold hjemme.

Tingretten finner det besvist utover enhver rimelig tvil at tiltalte har forholdt seg etter tiltalen. Retten mener det er flere sammenfallende forklaringer fra de tre barna.

Den samme konklusjonen har retten kommet til når det gjelder venninnen. Retten mener handlingene har karakter av mishandling og avstraffelse. Det er skjerpende at volden har skjedd i hjemmet der barna skal føle seg trygge.

Dommen er i samsvar med Påtalemyndighetens påstand, bortsett fra at oppreisnings beløpene er noe lavere enn det aktør Fanny Helle la ned påstand om.

Saken er anket.