– Det er 17 av våre mottak som har fått oppsigelse. Det er snakk om totalt 1875 mottaksplasser. De to siste dagene har vært tunge, sier Tor Brekke til NRK, administrerende direktør i Norges største driftsoperatør, Hero Norge.

– De to siste dagene har vi hatt flere allmøter. Igår fikk vi beskjed fra UDI om hvilke av våre mottak som legges ned. Vi ringte rundt til de lokale lederne og informerte om dette. Det er ganske mange ansatte som har fått beskjed når de kom på jobb i dag. Det har vært en tung stemning, sier Brekke til NRK.

Legger ned i Harstad

De aller fleste mottakene som legges ned er ordinære mottak. Etter det Harstad Tidende kjenner til er Vågsfjord mottak blant asylmottakene som legges ned.

Per i dag er det et sted mellom 110-120 personer bosatt på mottaket. Mottaket har 6,5 årsverk. Siw Skogstad Johnsen, daglig leder ved Vågsfjord mottak i Harstad, kan bekrefte overfor Harstad Tidende at hun i går fikk melding om nedleggelse av mottaket.

- Vi var nå kommet inn i en god og positiv driftsfase. Derfor blir det ekstra trist, både for ansatte og beboere, og ikke få fortsette driften. Det vil nå bli en styrt nedbemanning og avvikling frem mot endelig stengig av mottaket fra 1. januar.

Færre enn i fjor

Etter at de aktuelle driftsoperatørene og vertskommunene ble varslet, var listen over berørte mottak offentliggjort fredag.

– Det har både kommet færre enn antatt og mange av dem som kom i fjor, er nå blitt bosatt i en kommune eller har returnert, sier avdelingsdirektør Christine Wilberg i Utlendingsdirektoratet.

Allerede før sommeren varslet UDI at det ville bli aktuelt å legge ned et stort antall asylmottak denne høsten hvis antallet asylsøkere fortsatte å holde seg på et lavt nivå. UDI avlyste den gangen en del planlagte nyetableringer og avviklet flere tilleggs- og opsjonsplasser ved eksisterende mottak.

– Det er alltid leit å måtte legge ned mottak da det berører dyktige ansatte, mange lokalsamfunn, voksne beboere og barn. Men vi kan ikke forsvare økonomisk å ha en så stor ledig kapasitet, sier Wilberg, som takker vertskommuner og driftsoperatører for jobben de har gjort.

Bjørn Fridfeldt, regiondirektør for region nord i UDI, har følgende å si til Harstad Tidende:

- Det er bra at vi ikke trenger mange mottaksplasser, men det betyr at mange ansatte mister jobben. Ni ansatte i snitt mister jobben på hvert mottak. Alle mottakene som legges ned ligger i forholdsvis små kommuner. En del av løpet er at vi bygger opp, og bygger ned ved behov, sier Fridfeldt.

Fra 1. desember

Nedbyggingen berører primært ordinære mottak, men enkelte mottak for enslig mindreårige og transittmottak vil også bli lagt ned. De aller fleste kontraktene som sies opp nå, har tre måneders oppsigelse, og da er sluttdatoen 1. desember. Avhengig av antall asylsøkere og prognoser for 2017, vil det kunne bli aktuelt å legge ned enda flere mottak neste år.

Før nedleggelsen hadde UDI 235 asylmottak over hele landet. 139 av dem var ordinære mottak og 82 mottak og avdelinger for enslige mindreårige. I tillegg 14 transittmottak og to ankomstsentre. Dette utgjorde 29.000 faste plasser og 6.200 stykkprisplasser. Per i dag er seks av ti plasser i bruk.

Tabellen viser hvilke mottak som blir lagt ned i region nord (Nordland, Troms og Finnmark):

Region NordKommuneMottakDriftsoperatørPlasser
NordPorsangerBørselv MottakNordnorsk mottakssenter AS120
NordNordreisaNordreisa MottakHero Norge AS150
NordAndøyAndøy MottakHero Norge AS150
NordHarstadVågsfjord MottakHero Norge AS150
NordHattfjelldalHattfjelldal MottakHattfjelldal kommune150
NordAltaAlta MottakHero Norge AS160
NordFauskeSulitjelma MottakHero Norge AS160

Disse mottakene for enslige midreårige legges ned i region nord:

NordTysfjordTysfjord EM mottakHoff Holding Helgeland AS40
NordPorsangerPorsanger EMNord Norsk mottakssenter AS38
NordRødøyTjongsfjorden EM mottakNord Norsk mottakssenter AS30
NordTromsøTromsøbyen EM mottakHero Norge As40
NordHerøySilvalen EM mottakMottaksdrift Nor AS40

Ht.no oppdaterer saken.