De har bodd på flere ulike mottak og har måttet flytte inntil fire ganger. Beskjeden om å legge ned mottaket i Harstad ble ikke godt mottatt av de vi møtte utenfor det gamle søsterhjemmet i Eineberggata.

Egne bad og toalett

– Er det virkelig sant? Må vi flytte på nytt igjen? Her har vi funnet oss utrolig godt til rette og har de beste forholdene vi har opplevd ved noe mottak i Norge, forteller Hani Al Hajeb, som får støtte fra Ahmad Jumaa, Zaki Nabo og Ibrhim Horoo, alle fra Syria.

-Jeg har bodd på mottak både i Kirkenes og Sulitjelma men aldri opplevd et så veldrevet mottak som dette. Her har vi også egne bad og toaletter, noe vi ikke har hatt tidligere.

Tretten språk

– Til tross for at det bor mennesker fra mange forskjellige nasjoner her har det ikke vært noen tilfeller av bråk eller uroligheter. Selv om vi deler kjøkken passer alle på at det holdes rent og ryddig.

– Vi har sosiale rom der vi blant annet kan spille bordtennis eller se på TV sammen, noe som har bidratt til at samholdet, til tross for at det snakkes tretten ulike språk, har fungert svært godt, sier Hani Al Hajeb.

Vet ingenting

– Og så er det kort vei til sentrum og butikker og kun noen få hundre meter til Folkeparken og naturen rundt den, sier de fire.

– Det blir virkelig trist å flytte fra Harstad. Her har vi blitt utrolig godt mottatt, har funnet oss til rette og trives svært godt. Hvor vi etter hvert havner vet vi ingenting om i dag, da denne nyheten er helt fersk for oss, sier de fire.

Positiv driftsfase

– Per i dag er det et sted mellom 110–120 personer bosatt på mottaket. Mottaket har 6,5 årsverk, sier Siw Skogstad Johnsen, daglig leder ved Vågsfjord mottak i Harstad. Hun bekrefter overfor Harstad Tidende at hun torsdag fikk melding om nedleggelse av mottaket.

– Etter en utfordrende start med mye nytt å ta fatt i var vi nå kommet inn i en god og positiv driftsfase. Derfor blir det ekstra trist, både for ansatte og beboere, og ikke få fortsette driften. Det vil nå bli en styrt nedbemanning og avvikling fram mot endelig stenging av mottaket fra 1. januar, sier Skogstad Johnsen.

Tung stemning

Regionsjef Marita Thomassen ved HERO på Finnsnes, som er ansvarlig for driften ved Vågsfjord Mottak, sier det er en tung stemning i selskapet som nå må kvitte seg med 48,5 årsverk og legger ned seks mottak i Region Nord.

– For oss er dette en stor nedbemanning. Det er naturligvis trasig når så mange rammes og mister jobbene sine. Det er selvsagt også vanskelig for de mange hundre beboerne som nå må flytte, selv om disse vil få tilbud om plass på andre mottak, sier Thomassen, og fortsetter:

– Jeg har jobbet så lenge med dette at jeg vet at det svinger og går opp og ned i denne bransjen. UDI har vurdert situasjonen i flere måneder allerede, og vi visste at det ville komme nedskjæringer dersom det ikke kom flere asylsøkere.

– Jeg forstår derfor at det bygges ned. Man kan ikke ha mottak stående tomme over lengre perioder, men heldigvis har vi vist at vi er i stand til å gjenåpne flere av våre mottak på kort varsel dersom situasjonen skulle endre seg, sier Marita Thomassen.

supert: De mener Vågsfjord Mottak har fungert optimalt og hevder det er det beste mottaket de har bodd på. Fra venstre Ahmad Jumaa, Hani Al Hajeb, Zaki Nabo, Ibrhim Horoo. Foto: Andreas Isachsen.