Det mener Thomas Myhre, salgssjef for NSK Ship Design. Sammen med Nordlaks arbeidet harstadselskapet frem ”havfarmen” som kan være starten på en bærekraftig revolusjon innen oppdrettsnæringa.

Onsdag inviterte Arktisk Maritim Klynge, i samarbeid med NSK Ship Design og Nordlaks, sine medlemsbedrifter til et workshop. NSK Ship Design og Nordlaks informerte om status i prosjektet, og om hvilke tjenester og produkter som kan bli aktuelle i designfasen og senere under drift og vedlikehold.

– Medlemsmassen til Arktisk Maritim Klynge er selskaper som har en maritim kompetanse, og tilhører det nordnorske næringslivet. Vi ser at det kan ligge store muligheter for lokalt og nordnorsk næringsliv i dette prosjektet, sier Myhre.

Workshop

Det er forskjellige stadier der selskapene kan være med på leveringssiden: underveis i prosjektering, i byggeperioden og i driftsperioden som skal gå over 25 år på havfarmen.

– På workshopen var 62 personer og rundt 30 bedrifter representert. Her var alt fra lokale verft til designselskap. Vi luftet problemstillinger, og allerede i pausen kom ett av verftene frem for å vise skisse av en løsning på problemet, sier Myhre, og legger til:

– Det er helt klart at mange av løsningene finnes lokalt. Vi ønsker å la lokalt og nordnorsk næringsliv være med på dette.

– Handle lokalt

Han mener det er viktig å få med lokale og nordnorske leverandører.

– Både for NSK Ship Design og Nordlaks har et ønske om at nordnorsk næringsliv skal blomstre, spesielt det maritime næringslivet. Nordlaks har en tradisjon og tankegang om å handle lokalt hvis det er mulig. Det er også noe vi ønsker.

Prosjekteringsfase

Nordlaks har ikke fått svar på konsesjonssøknaden fra Fiskeridirektoratet, men Myhre forteller at forventer et svar i nær fremtid.

– Så snart vi får svar, går vi videre i fase to i prosjekteringen. Da vil vi se nærmere leveringsdato for når havfarmen kan være i drift. Før tildelingen er på plass og før vi har gjort den biten av prosjekteringen, kan vi ikke si om det vil gå to eller fire år.

"Havfarmen"

Det er planlagt tre havfarmer. Hver av dem har 2 millioner laks - altså 10.000 tonn laks på hver av havfarmene. Konstruksjonen er 430 meter.

– Onsdagens workshop var kun for Arktisk Maritime Klynge sine medlemsbedrifter. Etter hvert skal vi kjøre en del workshop for andre selskaper som er motivert for å være leverandører. Jeg tror nok vi vil se en del samarbeidsbedrifter bli etablert etter hvert.

Myhre har følgende å si om oppdrettsskipet:

– Dette er et prosjekt uten sidestykke. Oppdrettsskipet er neste steg i utviklingen for å drive bærekraftig oppdrett, sier Myhre.

Fra venstre: Tor Husjord (Maritimt forum Nord), Østen Mortvedt (Arktisk Maritim Klynge), Oddvar Rundereim (Arktisk Maritim Klynge), Thomas Myhre (NSK Ship Design), Håkon Ådnanes (NSK Ship Design) og Bjarne Johansen (Nordlaks). Foto: Privat
Konstruksjonen er 430 meter. Foto: NSK Ship Design