I rapporten fra arbeidsgruppen som har sett på muligheten for å bevare og videreutvikle Gammelbrygga, går det fram at fem næringsaktører er interessert i å kjøpe brygga, mens to andre aktører har skrevet under på en intensjonsavtale for å leie lokalene i bygningen. Ingen av dem er nevnt med navn. Den ene leietakeren beskrives som en ”meget solid restaurant og kafedriver”. Avtalen omfatter leie av første og halve andre etasje, samt utearealet mot sør mellom Gammelbrygga og Sjøgata.

Gourmetmat

Etter det Harstad Tidende erfarer er gourmet-restauranten Umami, som i dag holder til i nabolokalene, aktuell leietaker. – Det har jeg ingen kommentar til, sier eier Sigrid Rafaelsen. Den andre potensielle leietakeren skal være en fylkeskommunal bedrift.

I formannskapet tirsdag var både Frp og Høyre var svært kritisk til hemmeligholdelsen av de potensielle nye eierne og leietakerne.

Høyres Marie Modal finner det svært uheldig at en konstellasjon som består av potensielle, fremtidige kjøpere av brygga ikke velger å stå åpent fram.

Skeptisk

Frps Eivind Stene er svært skeptisk til hele saken.

– Vi politikere skal her forholde oss til anonyme aktører som så skal skvise ut den aktøren som eier Gammelbrygga. Vi må få åpenhet om hvem som opererer på annen manns eiendom. For det er et faktum at Gammelbrygga og tomta fortsatt eies eies av Brygga Utbygger AS, sa Stene.

Annens eiendom

Ordfører Marianne Bremnes viste til at avtalene er konfidensielle, men at politikerne har mulighet til å se dem inne på rådmannens kontor.

– Jeg synes det er meget interessant at det er skrevet under en intensjonsavtale som tar sikte på å leie ut annen manns eiendom, sier Kristian Eilertsen (Frp).

I saksdokumentene fra rådmannen går det fram at en arbeidsgruppe har jobbet med en framtidig eierstruktur for Gammelbrgga. Målet har vært å sikre solide eiere, som har vilje til å utvikle Gammelbrygga i tråd med kommunestyrets intensjoner.

Spleiselag

Samtidig har det vært et mål å finne eiere som kan fristille kommunen fra enhver framtidig forpliktelse knyttet til Gammelbrygga. Løsningen ble et spleiselag som består av fem selskaper. De blir beskrevet som ”aktive eiendomsutviklere i byen”. Disse har gått sammen og signert en intensjonsavtale der de forplikter seg til å gå inn med cirka fem millioner i egenkapital.

Arbeidsgruppen har innhentet hjelp fra Peab Nilsen & Haukland, Harstad Elektro og ENTEK AS for å vurdere hva det vil koste å restaurere brygga. Her er totale kostnader for full restaurering ute og inne rundt 15 millioner kroner. Da er det tatt med gavel mot sjøen som skal bygges i glass.